הומיאופתיה ללידה ובמהלך הלידה – תרופות הומיאופתיות ללידה
כל לידה היא תהליך מופלא ומיוחד, המשתנה מאישה לאישה, מלידה ללידה. למרות השוני והייחוד, ישנם מספר מאפיינים דומים כגון תחושות, פחדים, מצבים פיזיולוגיים, העלולים להופיע במהלך הלידה ולגרום לעיכובים וסיבוכים שמקשים על קיומה. לכל אלו ניתן לתת מענה מיידי עם תרופות הומיאופתיות מתאימות, ובכך לאפשר לתהליך לחזור ולהתנהל בטבעיות ובהצלחה, ללא התערבויות קיצוניות. העיכובים יכולים להיות בצורת גלים לא סדירים, פתיחה שלא מתקדמת, דימומים, בעיות נפשיות ופחדים כגון פחד מאיבוד שליטה, חרדה לבריאות העובר או היולדת, פחד מרופאים, מכאב, בושה ועוד.
הומאופתיה עובדת בצורה עמוקה, מהירה ויעילה בזמן אקוטי כלידה, ומסוגלת להשפיע על הרבדים העמוקים ביותר ובכך למעשה עוזרת לגוף ומכוונת אותו לעשות את העבודה בעצמו, תוך המנעות מהתערבויות כימיות ו/או פולשניות. התרופות ההומאופתיות נבחרות תוך התייחסות למצב היולדת (פיזי ורגשי) ומצב העובר. ישנן גם תרופות הומיאופתיות שיכולות לסייע לעובר במצוקה (למשל מים מקוניאליים), לתינוק שנולד במצוקה או אחרי לידה טראומתית.
הנסיון שלי בפועל, בליווי לידות, מלמד כי במצב בו עולה הצורך בהתערבות הומיאופתית במהלך הלידה, על פי רוב הרמדי ההומיאופתית שהותאמה לאישה במהלך ההריון וטיפלה בהצלחה בתופעות שחוותה, היא זו שתעשה את הפעולה המירבית ותביא לשינוי בצורה המדוייקת והמהירה ביותר.
היופי בשימוש בהומיאופתיה במצב אקוטי כמו לידה, הוא שניתן לראות שינוי חיובי ממש תוך מספר רגעים. השינוי יבוא לידי ביטוי בהטבה נפשית (הרגשת הקלה, בטחון בתהליך, רוגע) ובהטבה פיזית (שינוי באופי הגלים, בפתיחה, בהתקדמות התקינה של הלידה). כיוון שזהו מצב מאוד אקוטי בו השינויים יכולים להיות מהירים, ניתן להחליף מספר רמדיס במהלך הלידה ואין חשש לפגיעה באם או בתינוק.
תרופות הומאופתיות להתמודדות עם בעיות אפשריות במהלך הלידה:
Caulophyllum – לידה שלא מתפתחת טוב או לידה שעורכת המון זמן ונעצרת. גלים חלשים ולא סדירים ממוקמים בחלק התחתון של הרחם. גלים חדים וכואבים, יכולים להקרין לשלפוחית, למפשעה, כמו דקירות מחט בצוואר הרחם. נוקשות של צוואר הרחם. נטייה לגלים שמשנים מקום. חולשה גדולה ותשישות. חוסר שקט, התרגשות, עצבנות (ללא כעס) “למה זה לא זז?!”
Cimicifuga– לידה לא מתפתחת טוב. ייתכן שאין פתיחה או שיש פתיחה וסגירה לסירוגין. חולת שליטה. חסרת שקט וכל הזמן מדברת על התלונות והדאגות. בטוחה שמנסים להרעיל אותה. עוזרת להפיק גלים מתואמים ומרגיעה פחד וחרדה. עוזרת לאישה לבטוח בתהליך ולהיפתח פיזית ורגשית.
Gelsemium– חששות מודעים ולא מודעים מהלידה. ציפייה ופחד להתחיל לידה. פחד מפני המשימה, שלא תוכל לעמוד בה. תשישות ונמנום, עפעפיים כבדים וצונחים, פנים מזיעות וסמוקות, שרירים רגישים למגע, פחד מרופאים, התרגשות יתר. כשיש חולשה כללית ועצבים, או ש- Caulophyllum נראה מתאים ולא עוזר.
Pulsatilla – צירים לא סדירים שמשנים מקום ואופי כל הזמן. צורך בתשומת לב ובתמיכה- תבכה ותתחנן שהמלווה לא תצא מהחדר. צייתנית ולא תרצה להיקלע לעימותים. תבקש סליחה מהצוות על ההפרעה. תבכה כי חושבת שלא עושה עבודה טובה. מצבי רוח משתנים בין חברותית ועדינה לעצבנות ובכי. צורך באוויר פתוח. * הרמדי הנפוצה להיפוך עובר – מתן לאחר שבוע 33 ולא יאוחר משבוע 36. האישה תראה מאפיינים מנטליים של הרמדי.
Chamomilla– חוסר יכולת לסבול את הכאב. כיוון שנראה שהיא חווה כאב רב, ניתן לטעות ולחשוב שהיא כבר בשלב מתקדם, אך בבדיקה כמעט ואין פתיחה, או שהגלים אינם חזקים. חוסר סבלנות וכעס, מתלוננת ומתפרצת. כל מה שנעשה לא מספק אותה. צמאה וחמה. *הלידה יכולה גם להיות מהירה מדי ואלימה.
Aconite – לידה שמתחילה ונעצרת מפחד. תחושה שהיא והתינוק עומדים למות. כאבים אלימים ומפחידים שעשויים לעכב את הלידה. לא מסוגלת לסבול בדיקה וואגינאלית. יכולה להיות סיטואציה אמיתית (רמדי מתאימה גם למי שנוכח בחדר לידה) או בדמיון. יכולה להתאים כאשר יש פתיחה מלאה והכל אינטנסיבי והגלים עולים אחד על השני כמו גל אחד גדול ועדיין אין לידה. * במצב של מים מקוניאליים.
Arsenicum– אישה חרדה וחסרת שקט. קפדנית, קשה לה לשחרר, פרפקציוניסטית ודורשת- נובע מחוסר בטחון בסיסי לגבי החיים. הבית שלה ללא רבב הכל נמצא במקום, יכולה בזמן הלידה לנקות בצורה פנאטית את הבית. השלב השני יכול להיות מאוד ארוך. כל מאמץ קטן מתיש.
Kali-Carbonicum– כאשר העובר לא מסתובב OP)) והלידה נתקעת. כאבים בגב תחתון, הקרנות לטוסיק. גלים לא סדירים. הטבה מעיסוי עמוק ולחיצת האזור כנגד משטח קשה.
Arnica- מפחיתה כאב ומקלה על תחושה חבולה וכואבת. תורמת להתכווצויות סדירות של הרחם, מונעת קרעים, מקצרת זמן החלמת פצעים והתאוששות. מסייעת לרחם להתכווץ ולשלייה לצאת. מסייעת להפחתת דימום. אם יש חולשה גדולה מאוד ללא סימפטומים אחרים. *יש לתת בין הגלים ולא במהלך גל. מנה של Arnica 200ch אחרי הלידה- לאם, תקל על הטראומה והתחושה החבולה מהלידה.
Carbo Veg– בזמן או אחרי לידה ארוכה מאוד. אפיסת כוחות ורצון לאוויר. במצב בו התינוק נולד במצוקה ללא חיוניות; התינוק רפוי, נטול אנרגיה, כחול וזקוק לחמצן. הרמדי תעזור להשיב את הכוח החיוני של הגוף לאיתנו.
הומיאופתיה בניתוח קיסרי:
Bellis perrenis ה-Arnica של אברי האגן. חבלות, דימום, טראומה באזור האגן. כאבים אחרי קיסרי.
Staphisagria– החלמה מהירה של חתך ניתוח קיסרי. רגישות יתר של כל האיברים הגניטאליים. לחץ על שלפוחית השתן. בעיות במע’ השתן לאחר לידה קשה. מאוד כואב בחתכים. יכול להיות כעס ועלבון על היחס שקיבלה בניתוח.
הומאופתיה מצויינת גם בעזרה וטיפול במצבים שונים אחרי הלידה כגון- יציאת השליה, דימומים, כאבים, קרעים, טחורים, דלקות, תשישות, קושי בהנקה, בעיות ודלקות בשדיים, שינויים במצבי הרוח ודיכאון לאחר לידה.
סיפורי לידות שנעזרו בהומיאופתיה:
ענת, בת 32, לידה ראשונה:
טרם הכניסה להריון וגם במהלכו טופלה ברמדי Lycopodium שאחד המאפיינים שלה הוא פחד ביצוע מדברים חדשים ולא מוכרים. הגלים התחילו בשעות הערב, כאשר הגיעה לבית החולים הייתה בפתיחה של 1.5 ס”מ. הכל התנהל בצורה תקינה והפתיחה התקדמה. בשלב מסויים הגלים נרגעו והפכו לא אפקטיביים “נתקעתי 4 שעות בפתיחה של 6 ס”מ עם תסכול ותחושה ששום דבר לא קורה”. ענת קיבלה את הרמדי ומיד הופיע גל. תוך מספר דקות הגלים הפכו סדירים ואפקטיביים והלידה התקדמה. עד סוף הלידה (כ- 3 וחצי שעות), ובהתאם לקצב ההתקדמות, נלקחה הרמדי עוד מספר פעמים.
גלית, בת 35, לידה שנייה:
גלית הגיעה לשבוע 41+3 והתבקשה להגיע למעקב. בביקורת מוניטור נצפתה האטת דופק מול התקשויות לא סדירות (גלית לא הרגישה בגלים) ונאמר לה שעליה להיכנס לחדר לידה ולהתחיל מיד בזירוז. גלית נלחצה מאוד וסירבה להתחיל לידה משום שהיה חשוב לה להמנע מהתערבויות וללדת בלידה טבעית. קיבלה Caulophyllum 30c מנה חד פעמית. אחרי כשעה הרגישה שהגוף מתחיל לעבוד ולייצר גלים. תוך שעתיים התחזקו הגלים והפכו סדירים. גלית ילדה בהמשך הערב בלידה טבעית, פשוטה וקצרה.
הילה, בת 35 לידה ראשונה בניתוח קיסרי:
הילה נאלצה לעבור ניתוח חירום משום שבעקבות דימום קל בשבוע 38, התגלתה שליית פתח מלאה.
מיד לאחר הניתוח, כשניתן היה לגשת אליה קיבלה הכנה משולבת של: Arnica, Bellis-perenis, Staphysagria 30c פעם בשעה-שעתיים ביום הראשון, וירידה בתדירות לפי ההרגשה. לטיפול בתפרים- Calendula M.T ׁ(תמיסת האם)- טפטפת בחצי כוס מים להתזה על אזור הניתוח לפי הצורך. הילה דיווחה על התאוששות מהירה מאוד וירידה משמעותית בכאבים תוך זמן קצר. המשיכה לקחת את ההכנה מספר ימים לפי הצורך.
מאחלת לכולן לידות קלות מהירות ומעצימות !!!
נעה אלון – הומאופתיה קלאסית RCHom, דולה- מלווה ותומכת בהריון, לידה ואמהות