חזרה
אוקסיטוצין בניתוח קיסרי

להביא את האוקסיטוצין ללידה קיסרית

נשים רבות חולמות ללדת בלידה טבעית. מתכוננות, קוראות, מאמינות בגופן. לעתים חלום הלידה הטבעית מתנפץ אל מול המציאות הלא פשוטה – ניתוח קיסרי.
לפתע האכזבה מחליפה את ההכנות והגוף ננעל כמו גם הנפש שחדלה להאמין בו. כיצד ניתן להתכונן אל מול גזירה כזאת? כיצד ניתן להתמודד?

כדי לדעת כיצד להתמודד ולהתכונן רצוי להבין כמה מנגנונים חשובים בתהליך הלידה. הגוף אשר מונע בלידה ע”י הורמונים צריך את הקוקטייל ההורמונאלי המסוים כדי ללדת וכדי להתחיל את תהליך ההנקה.

ד”ר מישל אודנט מדבר רבות על הקשר ההורמונאלי הזה בספר “הכל אודות האהבה”. בזמן הלידה אשה מפרישה את הורמון האוקסיטוצין – המוכר בכינויו הורמון האהבה. הורמון זה אחראי על תהליך הפתיחה והמחיקה של צוואר הרחם, על מצבה הרגשי של היולדת כמו גם על תהליך ההנקה.
אוקסיטוצין הוא הורמון המצוי אצל כל בני האדם והוא מופרש במצבים של התאהבות, התרבות, לידה, הנקה, הורות וכל קשר אנושי הכולל אהבה. פעולתו הפיזיולוגית היא כיווץ – של הרחם (צירים), של צינור הזרע, של צינוריות החלב. פעולתו הרגשית – תחושה של הנאה וחום פנימי.

בזמן הלידה כאשר הורמון זה זורם היטב, הלידה מתקדמת והיולדת מרגישה עטופה ומוגנת. התערבויות רבות בלידה עלולות להפריע לזרימה תקינה זו. הורמון האוקסיטוצין ידוע כהורמון “ביישן” אשר מושפע מאוד מהורמוני סטרס. לכן אשה בלידה זקוקה לתנאים רגועים ושקטים וכן סביבה תומכת כדי ללדת בצורה אופטימאלית.

נשאלת השאלה האם ניתן להשתמש ביתרונות אוקסיטוצין כדי לייעל את תפקידו של הגוף גם במהלך לידה שנעשית בניתוח קיסרי? ותשובתי היא כי ברגע שנגייס את האוקסיטוצין לטובת היולדת הקיסרית, גם זו תוכל לחוות חווית לידה חיובית יותר.

היתרון שלנו כבני אדם הוא היכולת שלנו להיות מודעים לתהליכים בגופנו ולעזור לתהליכים אלו בעזרת התודעה. יש ביכולתנו לעזור לעצמנו בכל סיטואציה. יכולת זו היא למעשה היכולת לחוות דברים בדרך חיובית. נשים רבות מוותרות על חווית “הלידה” ברגע שהן הולכות לניתוח קיסרי. זה לא חייב להיות כך. ניתן לחוות גם ניתוח קיסרי כלידה. לידה קיסרית. אני מאמינה שבעזרת מספר תרגילים פשוטים ניתן להביא את האוקסיטוצין לחדר הניתוח ואף “להדביק” את סביבתנו באווירה חיובית ונעימה.

אני מאמינה כי ניתן וחשוב לגייס את האוקסיטוצין הטבעי כדי לעזור גם בתהליך ההנקה. בעולם בעלי החיים נקבה שאינה ממליטה בדרך טבעית תדחה את הוולד שלה ותסרב להניקו ולהתחבר אליו. היכולת המופלאה של המין האנושי היא יכולת ההסתגלות והחשיבה לכן נשים שיילדו וילדו בניתוח ברור ומובן שיעשו חיבור טוב עם תינוקן.
מטרת המאמר היא לעזור לאישה ולמשפחתה להפוך את סיפור הלידה הקיסרית לחוויה מחזקת – לידה שממנה אפשר להמשיך הלאה להצלחה בהנקה ובהורות, לידה שממנה אפשר בפעם הבאה ללדת בלידת vbac (לידה נרתיקית לאחר ניתוח קיסרי).

וכעת נעבור למעשה, מה ניתן לעשות כדי להתכונן ולעודד את הגוף להפריש אוקסיטוצין לקראת, בזמן ולאחר לידה בניתוח קיסרי?

בימים שלפני הניתוח
· לוותר על חלום הלידה הטבעית ולהזכיר לגוף כמה הוא חכם בעזרת אמירות כגון:
“אני מקבלת את תינוקי בדרך בה הוא צריך / בחר להיוולד”.
“אני מוותרת על חלום הלידה הטבעית ומאפשרת לעצמי לחבק את גופי”.
“אני מקבלת את גופי ואת הדרך שבחר לעשות”.
כל אשה או זוג יכולים לנסח לעצמם משפטים ואמירות שמתאימים לסיטואציה שלהם. עצם האמירה בקול או בלב עוזרת לרכך משהו בתודעה ולקבל את מה שצפוי לנו.
· רצוי למצוא בית חולים בו תרגישי נוח להעביר את התהליך. מקום בו תרגישי בטוחה. מקום בו תרגישי שיש הקשבה לבקשות המיוחדות שלך.
· לוודא שניתן יהיה להכניס מלווה לחדר הניתוח כדי שיהיה מישהו אהוב ותומך לצידך.
· ללמוד תרגילי נשימה אשר יכולים להרגיע. בדרך כלל נשימות איטיות ועמוקות יעזרו מאוד. מי שיכולה להגיע לכמה שיעורי יוגה להריון תפיק אף יותר מתרגילי הנשימה.
· למצוא כמה דקות ביום בו תוכלי להקדיש לעצמך זמן להתחבר לעוברך. זמן בו תוכלי לדמיין אותו שם עמוק בפנים מוכן לרגע המפגש ביניכם. לנסות לשלוח רגשות של אהבה פנימה לתוך הרחם. עצם האמירה “אני אוהבת אותך” גורמת לגוף להפריש אוקסיטוצין.
· להכין מבעוד מועד את הבית ואת המשפחה לעובדה שצריך זמן החלמה ארוך יותר לאחר לידה קיסרית. לוודא שיהיה מי שיעזור ויתמוך בפן המעשי ובפן הרגשי.
· המלצה חמה – להזמין כמה טיפולי מגע או מים מתחום הרפואה המשלימה. עוזר מאוד להציף את הגוף באוקסיטוצין ואנדורפינים.

עם ההגעה לבית יולדות
· להתחיל את היום עם חיבוק אוהב לבן הזוג והמשפחה. (אהבה = אוקסיטוצין).
· להגיע עם חיוך גדול לבית היולדות. כמו לחגיגה. זו אכן חגיגת הגעתו של תינוקך לעולם.
· ליישם את תרגילי הנשימה שתרגלת בבית.
· להזמין לבית החולים אך ורק אנשים שירגיעו אותך. מתח הוא מדבק וכל העבודה שעשית תלך לאיבוד.

עם הכניסה לחדר ניתוח
· לרוב הכניסה עצמה לחדר ניתוח היא רגע של התרגשות וחשש. צריך להיפרד מהמלווים והכול מתחיל להראות יותר אמיתי ומלחיץ. זה הזמן שבו גם מכירים את צוות חדר ניתוח. סניטר, אחות חדר ניתוח ורופא מרדים.
· תזכירי לעצמך ולמלווה שלך שזהו יום חגיגי.
· אפשרי למלווה או בן הזוג להיות שם עבורך. ללטף להרגיע לנשק.
· דמייני את עצמך נכנסת לתוך בועה של הגנה. דמייני את עצמך עטופה ומוגנת.
· שלחי אהבה לתינוק שלך ותזכירי לו\לה שהמפגש ביניכם מאוד קרוב.
· צרי תקשורת חיובית עם הצוות בחדר ניתוח. הציגי את עצמך ובקשי שיציגו את עצמם.

תוך כדי תהליך הבאת תינוקך לעולם
· חשוב לזכור שגם ניתוח קיסרי הוא סוג של לידה. זו הדרך בה בחר תינוקך להגיע לעולם. זו הדרך שהתווה גופך. תהליך הוצאת התינוק היא לרוב תהליך מהיר מאוד אך לפעמים בשל הרדמה מוצלחת במיוחד לא מרגישים כלום, לפעמים מרגישים מעט דחיפות ומשיכות. התהליך אינו כואב! חשוב להתרכז במתרחש. בחדר הניתוח המלווה שלך ישב לצדך. תפגשו צוות נוסף שילווה אתכם בתהליך. רופאים, ומיילדת שתפקידה יהיה לתת טיפול ראשוני ליילוד ולהעבירו לתינוקיה.
· הזמיני את בנך או בתך לעולם באהבה ובשמחה.
· דמייני את עצמך יולדת את תינוקך. מביאה אותו לעולם.
· הביטי לבן זוגך או למלווה שלך בעיניים.
· סמכי על הצוות המיילדותי שאתך בחדר.
· ניתן לצלם תמונות ראשונות שיהיו למזכרת.
· תוך דקות ספורות נשמע בכי של תינוק בחדר. זה זמן בו צריך להזכיר למיילדת שאת רוצה לראות ולהרגיש את תינוקך. לפעמים הידיים קשורות, ניתן לבקש לשחרר יד אחת.
· את התינוק מוציאים די מהר מחדר הניתוח אך האב הטרי או כל מלווה שאתך יוכל ללוות את התינוק לתינוקיה ולשהות שם אתו.
אמא חדשה ותינוק/ת חדש באו לעולם. עוד משפחה נולדה.

בשעות שלאחר הלידה
· זהו זמן לא פשוט. התינוק כבר נולד, ונלקח לתינוקיה. המלווה מחוץ לחדר. הצוות עדיין עסוק בטיפול ביולדת וסיום התהליך. יש בתי יולדות בהם נותנים טשטוש כברירת מחדל בשלב זה. ניתן לבקש להימנע ממתן טשטוש כל עוד אין צורך בו. כך תישארי ערנית, מה שיקל על המפגש עם התינוק.
· זה זמן טוב לשוב ולתרגל חשיבה חיובית.
· לחזור לתרגילי הנשימה.
· לשחזר את המגע המשיי והחם של עור תינוקך.
· לאחר שהצוות מסיים האישה מועברת לחדר התאוששות למשך שעתיים. בחלק מבתי היולדות מאפשרים למלווים להיכנס לחדר התאוששות. בקשי מבעוד מועד שיצלמו את התינוק\ת בתינוקיה ויביאו לך.
· מלאי את ליבך באהבה כלפי התינוק/ת שלך.
· מלאי את ליבך באהבה לבן זוגך ולמשפחתך.
· לאחר כשעתיים מועברת האמא הטריה למחלקת יולדות. שם לפי תנאי בית היולדות בו ילדת ניתן להיפגש עם התינוק/ת החדש.

במפגש עם תינוקך
· לאחר שפגה ההרדמה עדיין לא ניתן לרדת מהמיטה. נשים רבות חשות כאבים עזים לאחר הקיסרי וזקוקות למשככי כאב. שמרי על עצמך ופעלי אך ורק לפי כוחותייך. תצטרכי הרבה עזרה מבני משפחתך בשעות ובימים הראשונים.
· בזמן שמביאים אלייך את התינוק\ת התמקמי במיטה כך שיהיה לך הכי נוח שאפשר.
· כדאי להניח את התינוק\ת עלייך במגע של עור בעור מה שגורם להפרשה של אוקסיטוצין ואנדורפינים אצלך ואצל תינוקך.
· עצמי עיניים והריחי את תינוקך. תני לחושים של שניכם לעבוד. הזכרי ברגעי החיבור שעשיתם ברחם.
· כדאי לנסות להניק – ניתן לבקש את עזרה מצוות המחלקה. (אולם גם אם לא הצלחת להניק תוכלי להניק בהמשך)
· האוקסיטוצין שהגוף יפריש בשלב הזה יעזור לתת את המסרים ההורמונאליים הנכונים כדי שגופך יתחיל לייצר חלב.

האוקסיטוצין, החוויה החיובית והתחושה שהיית שותפה בתהליך, יעזרו לך ולמשפחתך לעבור את הימים הראשונים שאחרי הלידה.
כל הנשים זקוקות לזמן מנוחה והחלמה אחרי לידה, כך שלא תהיי שונה בהרבה משאר האמהות החדשות שתפגשי.

בברכת לידה קיסרית נהדרת.

כתבה: סיגל מנדלדולה – תומכת לידה, מדריכת הכנה ללידה מצוות אמא אדמה.
לדף של סיגל מנדל

כתבות נוספות

תיקון חווית לידה


שרי קרוכמל

לפני “אודות”, נתחיל ב”תולדות”… הקשר הראשון שלי עם עולם הרפואה והבריאות החל  בצבא. קורס חובשות, קורס חובשים תעופתיים ושרות כחובשת


קורס דולות לאחר לידה


    השאר תגובה

    03-3810022

    רחוב הבנים 14, כניסה ב’, הוד השרון





    ©All rights reserved to Ema Adama
    לימודי NLP