חזרה
ברזל בהריון

ברזל כתוסף מזון בזמן הריון


ברזל הינו יסוד מתכתי החיוני לגוף בעיקר לבניית תאי דם אדומים ונמצא ברובו בהמוגלובין הנושא את החמצן בדם ובמיוגלובין הנושא אותו לשרירים.
בתקופת ההיריון נפח הדם עולה על מנת לספק לעובר את כל צרכיו וריכוז הברזל שבו יורד. זה בשילוב העובדה שחלק מהברזל עובר אל העובר גורמים לירידה בהמוגלובין ולעיתים גם במשק הברזל (פריטין) ברקמות.
 
סימנים לירידת מאגרי הברזל:
  • עייפות ותשישות
  • אפתיה/אדישות
  • קוצר נשימה
  • רצון לישון
  • חוסר תיאבון
  • כאבי ראש
  • חיוורון
  • ויסות טמפרטורה לקוי
  • מערכת חיסון חלשה
  • ירידה בתפקוד

ספיגת הברזל מהמזון לדם עומד על בין 4-30% בלבד, לרוב חוסר בברזל נגרם מבעיה בספיגתו וקליטתו בגוף, מהסיבות הבאות (רשימה חלקית):

  • עודף בשומנים במיוחד ומנים מהחי עלול לגרום להצטברות שומן בדפנות המעי הדק ולהפריע בספיגת הברזל (וויטמינים אחרים)
  • סידן מפריע לקליטת ברזל, חלב ומוצריו, סויה, תוספי סידן, שומשום ומצריו – רצוי לא לצרוך בסמוך לצריכת ברזל.
  • קופאין וטאנינים מפריעים גם הם לספיגת ברזל (קפה, תה)
  • תרופות המורידות חומציות בקיבה – בגלל שהן מכילות סידן.
  • כמות גדולה מידי של סיבים (יותר מ-30 גרם ליום) בגלל שיש סיבים שקושרים אליהם את הברזל.
אגב – זוכרות את פופאי שקיבל את כוחותיו מאכילת תרד? מדובר במיתוס מאחר ובתרד ובמנגולד ישנן חומצות המפריעות לספיגת הברזל שבו…..
 
אז כיצד ניתן לסייע לספיגת הברזל?
  • חשוב לציין שברזל ממקור בשרי נספג טוב יותר מאשר ממקור צמחי (בהסתייגות בגלל השומנים הרוויים)
  • נטילת ויטמין B12 וחומצה פולית
  • נטילת התוסף על קיבה ריקה או עם מאכלים עשירים בוויטמין C כמו תפוז, תותים, פלפלים , קיווי, עגבניות, כרוב וכרובית וכד’.
  • בישול בסירי ברזל (בספגטי שבושל בסיר ברזל במשך 20 דקות תכולת הברזל עלתה פי 9)
  • שילוב ל ירקות וקטניות
 לכמה ברזל זקוקה אישה הרה? – כ-  27-30 מיליגרם ליום.
 
תכולת ברזל במזון (במיליגרם ל-100 גרם מזון):
 
חשוב לציין שלא הצלחתי למצוא כמה ברזל יש בסרפד עליו כבר כתבתי בעבר…
 
 
סוג המזון
כמות הברזל
אגוזים
3-3.5 (תלוי בסוג האגוז)
אטריות מבושלות
3
אצות ים
28-44 תלוי בסוג האצה
בוטנים
4.6
בשר בקר
2.5-3.5
בשר עוף
1.5-2
שניצל
0
סרדינים
4
גרעיני דלעת
15
זיתים שחורים
3.3
חומוס
2.5
חילבה
22
חלבה
6
גרעיני חמניות לא קלויים
7
טופו
5.4
טחינה
8.5
כבד עגל
14
כבד עוף
8.5
כרשה
2
מולסה
6
מיסו
6.6
מרציפן
3
מרק אפונה
5.4
משמש מיובש
5.3
נבטי חיטה
8
סובין חיטה
10.6
פול
1.5
פטרוזיליה
6
פיסטוק
7.5
פלאפל
4
קורנפלקס
2
שוקולד מריר
4.5
שזיפים מיובשים
2
שעועית לבנה מבושלת
3.7
עדשים
3.3
שקדים
3.6
שומשום
7.8
רסק עגבניות
3.5
 
 
 

דלית קושנרוף – תזונאית טבעית

 

כתבות נוספות

שרי קרוכמל

לפני “אודות”, נתחיל ב”תולדות”… הקשר הראשון שלי עם עולם הרפואה והבריאות החל  בצבא. קורס חובשות, קורס חובשים תעופתיים ושרות כחובשת


קורס דולות לאחר לידה


תיקון חווית לידה


    השאר תגובה

    03-3810022

    רחוב הבנים 14, כניסה ב’, הוד השרון





    ©All rights reserved to Ema Adama
    לימודי NLP