חזרה
דיאטה בהנקה

לרזות בהנקה – תזונה בריאה בהנקה

תקופת ההנקה מהווה עבור האישה תקופה ייחודית מבחינת הצרכים התזונתיים שלה. ייצור החלב דורש השקעת אנרגיה רבה (85 קלוריות ל- 100 מ”ל חלב) והרכבו מושפע מתזונת האם, על כן מומלץ לאמהות מניקות לצרוך יותר רכיבים מזינים.
יחד עם זאת התקופה שלאחר הלידה מאופיינת בקרב נשים רבות בהשתוקקות לחזור למימדים שהיו להן לפני ההריון. נשים רבות מתמודדות עם המראה החדש של גופן ונתקלות בקושי לחזור לגיזרה שהיתה להן חודשים ספורים קודם. הגוף צריך להגיע לאיזון הורמונאלי תקין על מנת שהירידה במשקל תתאפשר, ועל כן לגוף לוקח זמן להוריד את הקילוגרמים העודפים, לעיתים זה קורה אף מספר חודשים לאחר הלידה.
דיאטה לאחר הלידה שונה מדיאטת הרזייה רגילה בשני אופנים עיקריים: ראשית, התזונה מיועדת לשיקום הגוף. עלינו לדאוג לקבל חזרה רכיבי תזונה רבים וחשובים שההריון “גזל” מאיתנו. תזונה מאוזנת המספקת את כל אבות המזון תשמור על בריאותינו, תאפשר את תהליך שיקום הגוף ואת שימור האנרגיות שלנו, וכך נמנע את העייפות הרבה הכרוכה בטיפול האינטנסיבי בתינוק.
הבדל נוסף הוא שדיאטה לאחר הלידה צריכה להיות מתונה בהרבה מדיאטת הרזייה רגילה, על אף הרצון העז שלנו לחזור מהר למידותינו שלפני ההריון. תהליך הירידה במשקל צריך להיות הדרגתי ומבוקר ויש להתחילו רק בתום ששת שבועות של משכב הלידה.

 

אז מה ההמלצה לדיאטה בהנקה?
ממחקרים עולה כי נשים שמניקות יכולות לרדת עד חצי קילו בשבוע ועדיין לספק את כמות החלב שמספיקה לגדילת התינוק. ההמלצה מדברת על ירידה של 1-2 קילו בחודש. דיאטה קיצונית ולא מאוזנת עלולה להביא לבעיה באספקת החלב ולייצור חלב מופחת. דיאטה חריפה בתקופה זו יכולה לגרום חסרים תזונתיים ותופעות כמו נשירת שיער מוגברת ונזק לעצמות. בנוסף, דיאטה קיצונית תגרום לאיבוד מסת שריר (ולא להורדה במסת השומן), ומכאן להאטה משמעותית בחילוף החומרים וליעילות מטבולית, כך שתהליך הירידה במשקל הופך להיות קשה עוד יותר.
לעומת זאת, דיאטה מבוקרת להפחתת המשקל בזמן ההנקה תשמור על בריאותינו, תאפשר ירידה במסת השומן ולא תפגע בגדילת התינוק.
ההנקה עצמה צורכת הרבה אנרגיה (כ- 500 קלוריות ליום בהנקה מלאה) ועל כן הנקה בלבד, ללא הפחתה בצריכה הקלורית, יכולה לעזור בתהליך הירידה במשקל.
בתקופת ההנקה יש צמצום בהיקפים באיזור הישבן והירכיים, שם התרכז שומן במהלך ההריון. שומן זה מתוכנת גנטית לשמש מאגר אנרגיה להנקה, ולכן קיים יתרון גדול לנשים מניקות. ההנקה עוזרת גם לכיווץ מהיר יותר של הרחם בזכות הורמון האוקסיטוצין המופרש בהנקה.
מה עושים?
ההמלצה לנשים מיניקות היא לשמור על צריכת אנרגיה של לפחות כ 1800 קלוריות ליום ובממוצע 2200 קלוריות. ממחקרים עולה כי צריכה של פחות מ 1500 קלוריות עלול לפגוע בייצור החלב ולגרום לעייפות.
שתייה מעטה מדי משפיעה גם היא על כמות החלב. מומלץ לשתות 2-3 ליטרים ביום (10-15 כוסות), ואף יותר מכך במזג אוויר חם מאוד.
התפריט לאם המניקה חייב להיות מאוזן ולכלול את כל קבוצות המזון: קבוצת הלחם והדגנים, מזונות עשירים בחלבונים (בשר, ביצים וקטניות), מוצרים עשירים בסידן (מוצרי חלב), ירקות ופירות.
חשוב להרכיב תפריט שכזה ולקבוע את הכמויות של המזון בהתאמה אישית, תוך תשומת לב לחסרים ספציפיים (כגון במצב של אנמיה) והעדפות אישיות.
חשוב להקפיד על צריכה מוגברת של סידן בתפריט. בנוסף מומלץ לצרוך תוסף ברזל עד חודשיים לאחר הלידה לפחות. ניתן לצרוך מולטי ויטמין המיועד לנשים מניקות במטרה לספק את כל הויטמינים והמינרלים החיוניים להתפתחות התינוק. חשוב להימנע ממשקאות אלכוהוליים ולהקפיד על צריכת קפאין מתונה (1-3 כוסות קפה ליום). לא לשכוח שקפאין נמצא לא רק בקפה, אלא גם בתה, קולה, קקאו ושוקולד…
פעילות גופנית חיונית ביותר לירידה במשקל, היא מגבירה את קצב חילוף החומרים, מעלה את מסת השרירים ששורפים יותר קלוריות במנוחה ומשפרת את מצב הרוח בזכות האנדורפינים שמופרשים בזמן הפעילות. מותר לחזור לפעילות גופנית שישה שבועות לאחר הלידה (או לאחר חודשיים אם היה ניתוח קיסרי) ולאחר בדיקת רופא הנשים. לאחר הלידה אנו מתמודדות עם הטיפול האינטנסיבי בתינוק ועם עייפות מוגברת ולכן מומלץ לשלב את הפעילות הגופנית בפעילויות היומיומיות: לצאת לטיול כשהתינוק בעגלה, להרשם לחוג התעמלות שמאפשר לקחת אליו את התינוק או ללכת בשעות בהן מישהו אחר מטפל בו. אפשר גם לבצע פעילות גופנית בבית (לרקוד עם התינוק על הידיים מוציא הרבה אנרגיה…)

 

המלצות לתזונה נבונה בהנקה והרגלי בריאות בכלל:
  • לגוון את המזונות מכל קבוצות המזון
  • לאכול מסודר ולפזר את המזון לאורך כל היום לשלוש ארוחות עיקריות וארוחות קטנות/ ביניים
  • להקפיד על צריכת נוזלים מספיקה: 2-3 ליטרים ביום (10-15 כוסות)
  • להפחית את צריכת השומנים הרווים והשומן הטרנס: להמעיט ברטבים וממרחים עתירי שומן, להמעיט במזון מטוגן ובדברי מאפה, לצרוך מוצרי חלב רזים (עד 5%) ובשרים רזים.
  • לאכול שפע של ירקות מכל סוג ובכל צורה (בישול, אידוי, סלט, הקפצה, פשטידה, מרק…)
  • לא להחזיק בבית מאכלים שמהווים פיתוי עבורכן דוגמת- פיצוחים, עוגיות, עוגות, חטיפים…
  • להערך עם מוצרי מזון בסיסיים בבית ולתכנן את הקניות
  • לדאוג לאוכל זמין וקל לרגעים שאין זמן לבשל
  • להערך עם מתכונים פשוטים, קלים ומהירי הכנה
  • לגייס את כל המשפחה, הקרובים והחברים להביא איתם אוכל
  • להשתדל להשלים שעות שינה כאשר התינוק ישן. עייפות עלולה לגרום לזללנות יתר…
  • לבצע פעילות גופנית
 הנקה וגזים…
נשים רבות נמנעות ממזונות רבים מחשש שיגרמו לגזים ואי נוחות אצל תינוקן. בין המזונות ה”אסורים” נמנים ירקות ממשפחת המצליבים (כרוב, ברוקולי, צנון…), קטניות, מוצרי חלב פרה, בצל, שוקולד ופירות הדר. ההוכחה המחקרית להשפעת מזונות אלה שנויה לגמרי במחלוקת.
ברוב המקרים שבהם תינוקות לא הגיבו טוב למזון כלשהו בתזונת אמם המניקה, מדובר היה ברגישות ייחודית למזונות מסוימים, ולא ניתן להרכיב רשימת “מזונות אסורים” המתאימה לכולן. זו טעות להמליץ לכל האמהות המניקות להשמיט מתפריטן קבוצה שלמה של מזונות, ובכל מקרה לא מומלץ לעשות זאת בלי ייעוץ דיאטנית.
חלק גדול ממקרי הקוליק אצל תינוקות לנשים מניקות נובעים מטכניקה לא נכונה של הנקה. למשל, תפיסה לא נכונה של השד, או תינוק שלא מקבל כמות מספקת של חלב עשיר בשומן בהנקה שאינה מרוקנת את השד.

 

לסיכום,

יש חשיבות מירבית לייעוץ והכוונה של התזונה בהנקה והירידה במשקל על ידי דיאטנית קלינית, על מנת לעשות זאת נכון ולהגיע לתוצאות מירביות.

נגה סנדלון – דיאטנית קלינית ומנחת קבוצות לשינוי הרגלי אכילה ותזונה נבונה.

כתבות נוספות

קורס דולות לאחר לידה


מיילדת

מיילדת – מיילדות ברוכות הבאות אל דף מיילדת – מתחם המיילדות באתר אמא אדמה – הריון, לידה והורות. באתר אמא אדמה יש מקום לכולן, יש פינות,


תיקון חווית לידה


    השאר תגובה

    03-3810022

    רחוב הבנים 14, כניסה ב’, הוד השרון





    ©All rights reserved to Ema Adama
    לימודי NLP