מאת – הדס ירוסלביץ’, מטפלת הוליסטית רב תחומית ורפלקסולוגית בכירה
מטרת המאמר, לאפיין את האישה במחזור החודשי שלה ולהתאים לה את אופי הטיפול הנכון ביותר, בכל חלק של החודש. המאמר מיועד לכולם: בראש ובראשונה לנשים המעוניינות להכיר מקרוב את תחום המחזור הנשי בראי הרפלקסולוגיה ולהעשיר את ידיעותיהן בתחום. העשרת הידע בנושא, עשויה לסייע לנו, לדרבן עצמנו להקדיש ולמצוא מקום לעצמנו: לקבוע טיפול, לפרגן ולהנות. ככל שאנו יודעות יותר, רף הפחד וסף החרדה מצטמצמים וידע ממלא את המקום השחור, של חוסר הידיעה. בהריון, נשים רבות מפחדות לפגוע בעצמן או בעוברן ולכן חשוב לקרוא וללמוד את הנושא, על מנת להצליח להיעזר ולהנות מטיפולים הוליסטים ולא לפחד מהם.
במהלך המאמר, אסביר את כל אחד מהשלבים בהם נמצאת האישה, במחזור הפוריות שלה וכיצד לטפל ספציפית בכל שלב. עבור זוגות עם בעיות פוריות, אגע גם בתחום זה, שלצערי הפך נפוץ מאד בשנים האחרונות ורפלקסולוגיה, מניסיוני, יכולה לסייע ולהקל מאד על התהליך, שעוברים הזוגות ולאפשר תמיכה והגדלת סיכויי ההצלחה של הרפואה המערבית, כפי שהיא מטפלת בנושא. כמו כן, אסביר בכתבה זו, על הטיפול הרפלקסולוגי, לאישה הרה. האישה, דינאמית בהתאם לתקופה בה היא נמצאת, משדרת תשדורות שונות, המערכת ההורמונאלית שלה מגיבה אחרת ולכן יש לתת לכך מענה בטיפול רפלקסולוגי.
המאמר מיועד לכל מי שמטפלים בנשים ומעוניינים להעשיר את שיטת טיפולם. באהבה.
מחזור האשה
המחזור הנשי, מורכב מוסת, ביוץ והתקופות ביניהם (התקופה שבין הוסת לביוץ והתקופה שבין הביוץ לווסת, או הריון). פעמים רבות, קיים בלבול בין המילה “מחזור” ו”וסת”. כאשר אני מדברת על מחזור, הכוונה לכל המעגל של האישה, הכולל וסת וביוץ. יתכן שישמע לכם מוזר לקרוא מאמר, שהמילה וסת מופיעה בו כ”כ הרבה פעמים ולא המילה מחזור. אולם, וסת איננה מילה גסה, זו לא מילה קשה וזה הזמן להתחיל, בכל מיקרה, לשחרר את כל המטענים השליליים, שמילה זו ותקופה זו של המחזור נושאים בחובה. נשים רבות חשות לפני קבלת הוסת, תסמונת קדם וסתית (P.M.S.), המלווה בחוסר נוחות, עצבנות, חוסר שקט ומנוחה וכך מזהות שהיא מתקרבת. רבות יודעות לזהות תופעות אלו, פחות יודעות להצביע, מתי הן מבייצות. באמצעות העלאת המודעות ושימת לב לגופנו, נפשנו ומצב הרוח, נוכל להרגיש בביוץ, לחוות הריון בכיף ולעבור את הוסת ללא מלחמות ומשברים. מטרתי, שהמטופלת תחייה בשלום עם גופה ומצבה בחודש. נכון, שהירח משפיע על גאות ושפל וכן על מצבי רוח, נכון שבעת וסת מקובל שהאישה “קשה” ונכון שלאישה הרה, הרבה תופעות שונות ומוזרות, שהיא צריכה להתמודד ולזרום איתם. אולם, ניתן וחשוב להתעלות מעל הירח והוסת ולחיות בשמחה. אישה לא צריכה להשלים עם מיגרנות, מצבי רוח או בצקות והיא הראשונה שצריכה לקחת אחריות על המצב, בו היא נמצאת. אני רק שמחה לסייע בדרך.
על פי הנחת הרפלקסולוגיה כי כל נקודות הייצוג של אברי הגוף נמצאות בכף הרגל, נוכל לטפל נקודתית באברי הגוף, לפי מערכות הגוף השונות של האישה, בכל אחד מהשלבים, במהלך המחזור החודשי. הטיפול הרפלקסולוגי יהיה שונה, בהתאם למצבה של המטופלת: אישה הרה תקבל טיפול שונה ממי שמבייצת וכן הלאה..
נוכל במהלך טיפול רפלקסולוגי לתת מענה לכל תופעות הלוואי והסימפטומים, למשל מיגרנות הנובעות משינויים הורמונאליים, בצקת הנובעת מהריון מתקדם, חוסר סבלנות הנובע מקבלת וסת, או חלומות ביעותים, שעלולים לתקוף בהריון.
וסת – סבל היסטורי
בעת וסת, האישה כמכלול אבריה וגם כף הרגל שלה, רגישה יותר מאשר בדרך כלל. זו תקופה, בה הגוף משתחרר מההכנות שעשה, להיכנס להריון ומשחרר למעשה את רירית הרחם. זו תקופה של התנקות, הן בגוף והן מבחינה רגשית ונפשית וניתן לכך את הדעת, גם בטיפול. האישה יכולה לשחרר דפוסים קבועים ומחלות. הגוף עצמו פחות עיקש להחזיק במוכר והידוע ולכן כמטפלת, עלי לעזור לשחרר את כל הפסולת שהצטברה. נשים רבות, סובלות בעת הוסת: יש להן כאבים בבטן ובראש, רבות נוטלות כדורים להפחתת עוצמות הכאב.
הסבל, נובע כנראה מימים עברו, בהן אישה הייתה אמורה באמת לסבול, כאשר קיבלה וסת – זה הוכיח כי היא אינה הרה או פורייה ואנו סוחבות סבל זה לאורך גלגולי חיינו. ניתן לטפל בכך בביו-אנרגיה, על מנת להפסיק את מעגל הסבל. כיום, בעולם המודרני, כאשר הרפואה המערבית והמשלימה “לטובתנו”, אין צורך לסבול כלל ואני בהחלט לא מדברת על שלל הכדורים לשיכוכי כאבים. אני מדברת על עלייה ברמת המודעות שלנו, קבלת הגוף, אהבה עצמית שלנו כנשים והבנה עמוקה שהווסת מוכיח שאנו פוריות, נשיות, יפות ומתוקות.. עלינו לשמוח עם נשיותינו ולא לדאוג כל הזמן להכנסת הבטן, קניית ג’ינס במידה קטנה מידי, עקבים, איפור ומחשבות טורדניות, זה בא יחדיו..
כאשר נצליח לקבל עצמנו כנשים, ליהנות מתקופת ההתנקות של הוסת, ייעלמו אט אט כל תופעות הלוואי והסימפטומים המעיקים. ויותר מכך, נוכל להתחיל להשתמש בהם: אחרי תקופה ארוכה ללא מיגרנות בעת וסת, באם יצוץ כאב ראש נוכל לבחון ולאבחן את עצמנו: האם אנו לחוצות? מה מעיק? מטריד? מלחיץ? ממה עלי להפטר? מה עלי לשנות? כיצד אוכל להקל על עצמי? להכניס אור לחיי? שימחה לסובבים אותי? האם אני ממורמרת? יש לי מחשבות טורדניות? מה עלי לשנות?
כאשר אישה מגיעה לטיפול בעת וסת, אני עוזרת לה להשתחרר מקיבעונות וחסימות בגופה ובנפשה. כיוון שהגוף מתנקה, זו הזדמנות נהדרת למעשה, לוותר על דפוסים הרסניים ולשחרר חסימות ותקיעויות, לכן נעבוד, דרך כפות הרגליים, על מערכות בגוף הקשורות לניקוז והובלה, כיוון שאלו יכולות לסייע לנו להוציא החוצה את הלכלוך שהצטבר. במהלך הטיפול, נעלה אותם למודעות בשיחה ובמגע ונשחרר אותן.
מערכת העיכול, הנשימה והשתן, מסייעות לנו בפינוי של פסולת ובהובלה בגוף. מדובר במערכות שמובילות חמצן, מזון ופסולת ועוזרות בבניית הגוף ובריקונו מחומרים שאינו זקוק להם יותר. לכן, בטיפול, ניתן דגש על מערכות אלו וניגע באיברים, שקשורים למערכות. לדוגמא: למערכת העיכול קשורים אברים כגון הקיבה או הפה, למערכת הנשימה – איבר הריאות ולמערכת השתן – הכליות. בטיפול כזה, הטכניקות בהן אשתמש יהיו של נענוע והנעת מפרקים בעוצמה גבוהה, כלפי חוץ. הכיוון חשוב מאד, כיוון שהאישה מנקה עצמה מפסולת שאגרה ולכן טיפול מפנים הגוף החוצה, יקל בתהליך ההתנקות. כמו כן, אתן דגש על אבר הרחם, כיוון שכל התהליך קורה בו.
בתקופה, שבין וסת לביוץ, מבשילה למעשה הביצית, באמצעות המערכת ההורמונאלית ומערכת הרבייה. חשוב בכל שלב ושלב, להבין את המקום בו נמצאת האישה – זה יסייע לנו, לטפל בה בצורה הוליסטית, כמכלול. זו תקופה של הבשלה וצמיחה עבור האישה ולכן הטיפול יהיה בכיוון פנימה ויחזק ויעודד אותה להטמיע ולשרש דפוסים ומעשים. נדגיש עבודה על הכליות, האבר שאחראי על מערכת הרבייה והשחלות, שם הביצית מתפתחת ונוצרת. חשוב לשוחח על דפוסי התנהגות, שברצוננו לקבע, לחזק ולשמר, לשוחח על יתרונות ועל תכונות טובות. נשים, שרוצות להיכנס להריון וגם נשים עם בעיות פוריות, צריכות בתקופה זו להכין עצמן לקראת קליטת הזרע טבעית או באמצעות הזרעה או הפריה ולכן עליהן להתחזק ולמלא עצמן בדברים טובים, אוכל מזין, מחמאות והרגשה נפלאה, עד כמה שניתן. טיפול זו גם דרך נפלאה.
בעת הביוץ, על האישה להיות רפויה ומשוחררת. זאת עושים ע”י ויתור על אגו ושליטה. לזוגות, שרוצים להיכנס להריון או לזוגות עם בעיות פוריות, אני מאד ממליצה על טיפול, ביום הביוץ, כי הטיפול מעודד הרפיה ונינוחות ויוצר אווירה רגועה. כך נקלטת האישה, בצורה הטובה ביותר. הטיפול, מלווה באווירה שקטה ושלווה, נרות, מוסיקה נעימה, שמנים ריחניים וקטורות. אני משלבת בתחילת הטיפול נשימות עמוקות, דמיון מודרך או מדיטציה למציאת השקט הפנימי – כל אלו, מאפשרים שקט פנימי עמוק.
בין ביוץ לוסת, המטופלת עשויה להיות בהריון ולכן נתייחס אליה ככזו, על מנת שלא לפגוע בה או בעובר (אלא אם ידוע לנו שהיא לוקחת גלולות ואינה רוצה ילדים כרגע ואז נטפל בה בהתאם למה שמפריע לה באותו רגע). נשתמש בטכניקות מרגיעות ומטעינות, בעוצמות נמוכות ועדינות. הטיפול יטעין וירגיע את המטופלת וכיוונו יהיה פנימה (כיוון הפוך מטיפול בווסת).
משלב זה, לא ניגע יותר במערכת ההורמונאלית ובמערכת הרבייה, כפי שהן באות לידי ביטוי בנקודות הייצוג שלהן בכף הרגל, ע”מ שלא להשפיע עליהן. המערכת ההורמונאלית, מכילה אברים שקשורים ליצור ושליטה בהורמונים כגון היפופיזה, בלוטת התריס וכו’. מערכת הרבייה מכילה את אברי המין, חצוצרות, שחלות וכו’. הגוף יודע בדיוק מה לעשות ואינו זקוק לעזרתנו החיצונית. נוכל להטעין מערכות אלו אנרגטית ולחזק ולטפל ברייקי.
התייחסות לאישה בהריון: אישה בהריון, חווה מצבים שונים ומגוונים, בפרק זמן קצר. כל יום, מתעוררות תופעות חדשות שעליה לתת את הדעת אליהן ולהתרגל לזרום עימן. האיזון ההורמונאלי, מופר ונמצא כל הזמן במצב של איזון מחדש. ישנם שינויים רבים ובין היתר: תזוזה בעצמות האגן, עלייה בקצב הלב וכו’. למטפל, יש השפעה רבה בתקופה זו, כיוון שישנם שינויים רבים בלאו הכי והמטופלת יכולה לשחרר הרגלים, מחלות או בעיות כרוניות ולשנות דפוסים הרסניים או מעיקים. אני בהחלט בעד טיפולים גם בשליש הראשון, כיוון שלדעתי הטיפול מסייע הן לאם והן לעובר. הטיפול, מביא הרבה שקט ואיזון הכרחיים ויכול להקל ולהועיל, באם הוא מבוצע ע”י מטפל מוסמך ובעל ניסיון בתחום. בכל שלב בהריון יש לטפל באופן שונה וספציפי למטופלת , תוך התייחסות אליה כמכלול שלם של גוף, נפש, רוח, מחשבה ורגש.
בתקופה זו, של ההיריון, על האישה, לפנות מקום וזמן לעצמה ולעובר. נשים רבות עסוקות מאד ואינן מוצאות מנוח. ההיריון, מאפשר להן, באם הן לא נלחמות בכך, ליצור שינוי, לקבל את עצמן, להגדיר עצמן כנשים ולא רק ככותרת בהתאם לעיסוקן – וזו מתנה נפלאה למי שלא עשתה זאת, קודם כניסתה להריון. בהתחלה, קיימת עייפות רבה. הגוף כולו מגויס להכלת העובר ועל העובר לבחור בחיים. על המטופלת לאפשר לעצמה מקום, ואחת הדרכים לכך, היא באמצעות קביעת טיפול. זה כבר צעד אדיר ומשמעותי, שחשוב לכבד אותו. בכך למעשה, אומרת המטופלת: יש לי זמן לעצמי, יש לי מקום, אני מפנה לעצמי פנאי איכותי ומקדישה עבור עצמי. למטופלת, זה יעזור לעבור את ההיריון בשקט ובזרימה עם כל השינויים המתרחשים.
סיכום
ניתן לכתוב רבות על טיפולים רפלקסולוגים בכלל ובפרט לאישה הרה. את תקופת ההיריון, נהוג לחלק לשלושה שלישים ובכל אחד מהם ניתן וחשוב לטפל באופן שונה, בהתאם למה שעובר על המטופלת באותו שלב. למשל, בתחילת ההיריון, קיימת עייפות רבה. על המטפל, להכיל את כל השינויים שעוברים על המטופלת, לחזק אותה ולהכיל אותה, תוך מתן הרגשת יציבות וביטחון, ע”מ שזו תוכל באמת להרפות ולהתמסר במהלך הטיפול. בסופו של ההיריון, ניתן להתחיל בהכנה של הגוף והיולדת ללידה. שלב זה חשוב מאוד, הטיפול במגע, מאפשר הקלה רבה על כל הסימפטומים ונותן הרגשת ביטחון לגוף שהוא יודע ללדת וניתן לסמוך עליו. המגע מקל על הכאבים בהמשך, בשעת הצירים. המטופלת, מקבלת את הגוף שלה, על שינוייו הרבים, לומדת לאהוב אותו ולהתייחס אליו בכבוד ובשמחה, מה שיקל עליה בהמשך הדרך. גם בשלב זה, אישה המפרגנת לעצמה זמן איכות עם עצמה בטיפול, תדע בהמשך להעניק לעצמה רגעים של שקט. אישה שמקדישה לעצמה ומשקיעה בעצמה תימצא את השקט בהמשך להרגיע תינוק בוכה, לקבל אותו ולהכילו. אישה שמוצאת זמן לעצמה, תדע להכיל את בן זוגה ולעזור לו להגדיר את תפקידו במשפחה.
במאמר השתדלתי להסביר, כיצד ניתן להתעלות על מצבי הרוח וה”סימפטומים” בעת וסת, הריון או ירח מלא, בעזרתה המופלאה של הרפלקסולוגיה. חשוב וכדאי, על מנת לאפשר לנו ולסובבים אותנו לחיות באיזון ובנחת, לדעת להתנהל מול הדינאמיקה בחיינו ולא לאפשר לעליות ומורדות הורמונאליים, להשפיע על חיינו, באופן קיצוני כל כך ולתת להם לנהל אותנו. “מותר האדם מן הבהמה”. אנחנו איננו חיות ולכן יודעות לשלוט בכל מה שתוקף אותנו.
סקרנו את האישה לפי התקופות שהיא עוברת במחזור החודשי: בווסת, בין וסת לביוץ, בביוץ,בין ביוץ לוסת ובהריון. בכל תקופה, היא מתנהגת אחרת וחווה חוויות שונות. האישה מעניינת ודינאמית וכל רגע אצלה שונה ומיוחד. חשוב להצליח להפנים את היופי בשינויים ולזרום עם הנשיות. חשוב לאהוב את האישה על שינוייה הרבים והמגוונים, אחרת נוצרות תקיעויות וחוסר שקט שעלולים להביא מחלות ומחשבות טורדניות. הטיפול הרפלקסולוגי, מסייע בקבלה עצמית ואהבה עצמית. ניתן באמצעות טיפול דרך כפות הרגליים ליצור איזון אנרגטי, בשבעת המרכזים האנרגטיים בגוף (צ’אקרות) ואז בתום הטיפול המטופלת חשה רגועה, שלווה, מאוזנת, מעט מרחפת אך עם רגליים יציבות על הקרקע. זו לעשה הסיבה שבגללה אני כל כך אוהבת את הרפלקסולוגיה: ניתן לרחף ולהתקרקע בו זמנית. לדעתי, זהו שילוב מנצח.
תודה שקראתם/ן והמון בהצלחה בדרך.
* המאמר נועד לספק אינפורמציה בלבד ואינו בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם מומחה