חזרה
לידת ויב”ק (vbac) הראשונה שלי

לידה נרתיקית לאחר ניתוח קיסרי – לנל”ק

ההגדרה של לידת vbac היא “לידה נרתיקית לאחר ניתוח קיסרי”.

בעבר פעלו לפי הכלל שקבע “פעם ניתוח קיסרי תמיד ניתוח קיסרי”. מאז שינוי בשיטת הניתוח ומחקרים הוכיחו שלידה לאחר ניתוח קיסרי היא בטוחה ואף מומלצת. המלצה זו פותחת לכל הנשים שעברו ניתוח קיסרי את האפשרות לחוות לידה רגילה, באם זה רצונן.

כדי לעשות לידת ויב”ק מוצלחת כדאי להתכונן וכדאי להגיע לחדר לידה עם ליווי כדי לקבל חיזוקים לכל אורך הדרך.

אני רוצה לשתף בחווית לידת vbac הראשונה אותה ליוויתי.

פגשתי את י’ ובן זוגה בשבוע מאוד מוקדם. כבר בשבוע 25 החלטנו שיש מקום להתחיל לבסס את הקשר לקראת ליווי לידה. כאמא לתינוק בן שנה וחצי שנולד בניתוח קיסרי, עקב מצוקה עוברית, היה חשוב לי’ ללדת הפעם בלידה רגילה כדי שתוכל להתאושש מהר ולתפקד כאמא לשניים כמה שיותר מהר.

אמנם הייתה זו הפעם הראשונה שנקראתי ללוות לידת vbac, אולם ידע תיאורטי בנושא היה לי כבר מזמן מכיוון שבניתי סדנת הכנה ללידה לאחר ניתוח קיסרי. הספקתי להדריך מספר גדול של נשים שילדו בהצלחה רבה.

י’ ואני התחלנו לעבוד קודם כל מבחינה רגשית על עיבוד חווית הניתוח הקיסרי. דיברנו על החשש שעלה. הפניה לניתוח עקב מצוקה עוברית יכולה להיות חוויה מאוד מדאיגה. דיברנו כמה נמוך הסיכוי שהתרחיש הזה יחזור על עצמו שכן כל לידה היא מאוד שונה. דיברנו על כך שהגוף למעשה כבר עשה עבודה מסוימת בלידה הראשונה ושלמרות שהסתיימה בניתוח הגוף כן התנסה בתהליך לידה.

נהוג להתייחס ללידת vbac כאל לידה ראשונה. במקרה של י’ צוואר הרחם כן הגיע לפתיחה מסוימת ואת מה שהגוף השיג בלידה הקודמת אי אפשר לקחת. זה עוד צעד לקראת הלידה הבאה.

בנוסף עבדנו גם במובן הפיזי על תנוחות ונשימות שיקלו על תהליך הלידה. יש חשיבות מאוד גדולה להגיע ללידה מלאה באמונה ומוכנה להתמודד עם התהליך. יש חשיבות מאוד גדולה גם בהבנה שכל לידה עלולה להסתיים בניתוח חוזר ויש לקבל גם את האפשרות הזו. הסטטיסטיקה היא לטובת יולדת ויב”ק. סיכויי הצלחה הם מעל 80%. חשוב שגם בן הזוג יהיה שותף מלא בהכנות שכן נדרשת תמיכה רבה בלידה מכל המלווים.

לאחר כמה מפגשי הכנה נותר רק להמתין לרגע האמת.

הרגע הזה הגיע כשבועיים לפני התאריך המשוער. ירידת מים וצירים קלים הובילו את י’ ובן זוגה לחדר הלידה ביום שישי אחר הצהריים. בשל ירידת המים כבר אושפזה במחלקת השהיה עד שיתפתחו צירים יותר משמעותיים.

יש לציין לטובה את הצוות הרפואי שקיבל את ההחלטה ללדת בלידה רגילה לאחר ניתוח קיסרי בשלווה גמורה.

לאט לאט הצירים התגברו והפכו ליותר משמעותיים. ב-2 לפנות בוקר הגעתי כדי לתמוך. יצאנו להסתובב בלובי המחלקה כדי לא להפריע לנשים האחרות בחדר. העברת צירים בעמידה היא תמיד מומלצת יותר מאשר בשכיבה במיטה, וכך מצאה עצמה י’ נשענת על עמוד באמצע הלילה ומקבלת עיסוי בגב התחתון. ככה העברנו כמה צירים טובים.

בשלב מסוים חזרנו למחלקה כדי לגלות שי’ התקדמה ל 4 ס”מ ואפשר להיכנס לחדר לידה. הצירים מתגברים ומתעצמים. בן הזוג כל הזמן אתנו, תומך, אוהב ומקבל הרבה בטחון מהשלווה של התהליך, שלי ושל הצוות.

מאחר והמוניטור תקין לגמרי מאפשרים לי’ להתנתק מעט מהניטור ולעבור את הצירים הבאים במקלחת. זהו אינו דבר מובן מאליו שכן ברוב לידות הויב”ק יש חובת מוניטור רציף.

הצוות בבית חולים זה מאוד מאמין בתקינות לידות אלו וכן מאפשר מדי פעם לרדת מהמוניטור.

זה נשמע אולי שולי אבל כמה דקות במקלחת יכולים לעשות פלאים לכל אישה בלידה. הלידה מתקדמת מצוין ובשלב מסוים י’ בוחרת לקחת אפידורל. גם כאן התהליך עובר בזריזות ובשלום. י’ יכולה לנוח קצת. בן הזוג ישן על הכורסא כדי לקבל כוחות. אני מעסה את כפות רגליה של י’ כדי לעודד את הלידה להתקדם וכדי לעודד הרפיה מלאה של הגוף.

בשעות הבוקר י’ מרגישה תחושת לחץ עדינה. היא נבדקת ומגלים שהפתיחה מלאה. השלב הראשון של הלידה הסתיים. עכשיו נותר רק ללחוץ את התינוקת החוצה. נשמע כל כך פשוט. זהו תהליך שדורש סבלנות רבה. בעיקר בלידת vbac שכן זו הפעם הראשונה שהאגן מעביר תינוק דרכו.

לקח עוד כשלוש שעות עד שהתינוקת יצאה לאוויר העולם. בזמן הזה צריך לגייס את כל האמונה בתהליך. המיילדת הייתה מקסימה, מעודדת ושלווה. כל הזמן הזכירה שזה כמו בלידה ראשונה, צריך לתת לגוף ולתינוקת את הזמן שלהם. עבדנו הרבה על דמיון מודרך “לנשוף את התינוקת החוצה” והתינוקת ירדה נפלא באגן.

י’ שקצת איבדה סבלנות מדי פעם נעזרה מאוד בתמיכה ובחיזוקים שקיבלה מאתנו המלווים שלה.

למרות שהוא אבא מנוסה הייתה זו הפעם הראשונה עבור בן הזוג בה הוא היה נוכח בלידה רגילה ותקינה. גם עבורו הייתה הלידה הראשונה – הקיסרית חוויה לא פשוטה, וכאן יכול היה לעבור חוויה מתקנת. מבלי שתכנן מראש לראות את בתו יוצאת לאוויר העולם, ברגע האמת הביט בפליאה ובאהבה בהליך הקסום. היה זה רגע מרגש עבור כולנו. לא נותרו עיניים יבשות בחדר הלידה.

י’ קיבלה את משאלתה ללדת בלידה רגילה, להתאושש מהר ולתפקד כאמא לשניים. הלידה חיזקה את האמונה שלה ביכולות שלה, בגוף שלה ואת החיבור המשפחתי של כל המשפחה המדהימה הזו.

כדולה הייתה זו חוויה שנטעה בי בטחון מלא שלידת vbac היא אפשרית. מאז שתתפתי בעוד לידות ויב”ק לא מעטות, אבל את הראשונה אני זוכרת במיוחד. לאחר כל לידה שאני מלווה זה אני מלאה בהכרת תודה על הזכות ללוות משפחות חדשות בהתהוותן.

להתראות בלידות או… לפחות בטורים הבאים

סיגל מנדל – דולה ומדריכת הכנה ללידה.

הדף של סיגל באינדקס הריון ולידה של אמא אדמה – סיגל מנדל

כתבות נוספות

מיילדת

מיילדת – מיילדות ברוכות הבאות אל דף מיילדת – מתחם המיילדות באתר אמא אדמה – הריון, לידה והורות. באתר אמא אדמה יש מקום לכולן, יש פינות,


שרי קרוכמל

לפני “אודות”, נתחיל ב”תולדות”… הקשר הראשון שלי עם עולם הרפואה והבריאות החל  בצבא. קורס חובשות, קורס חובשים תעופתיים ושרות כחובשת


תיקון חווית לידה


    השאר תגובה

    03-3810022

    רחוב הבנים 14, כניסה ב’, הוד השרון





    ©All rights reserved to Ema Adama
    לימודי NLP | קידום אתרים