חזרה
לישון לילה שלם

כמיהה ללילה שלם – מתי וכמה תינוקות ישנים בלילה

השינה הינה משמעותית מאוד לגדילה תקינה של תינוקות ולהתנהגותם בזמן ערות. חוסר בשינה פוגע בתפקודים פיזיים כמו גדילה, יציבות המערכת החיסונית וחילוף חומרים. בגילאים מבוגרים יותר ניתן לראות השפעה על רמת הקשב, יכולת הריכוז הלמידה והזיכרון. נמצא כי לבעיות השינה בשנים הראשונות של תינוקות ושל פעוטות, יכולות להיות השלכות שליליות משמעותיות על רמת הלחץ המשפחתי ועל התפקוד המשפחתי.

בזמן שינה אוגר התינוק אנרגיה החיונית לו לצורך גדילה והתפתחות, הוא מתנתק מהגירויים החדשים שעוברים עליו ובמידה מסוימת מחקה את המצב המוכר לו מן הרחם. כך מתאפשרת התפתחות המוח, עיבוד מידע חדש וקליטתו בזיכרון. הרגלי שינה של תינוק משפיעים גם על הדפוס המשפחתי והסביבתי העוטף את התינוק. מחקרים מראים שתהליך הלידה ותהליכים שונים בהריון, משפיעים על דפוסי השינה, זאת אומרת שניתן לראות שלתינוקות שנולדו בשבוע הריון מאוחר יש דפוס שינה “בוגר” יותר שמאופיין ביותר שינה שקטה ורגועה. אחד הגורמים לכך שהתינוק ישן יותר ויותר בלילה הוא “הבשלת המוח”. בחודשים הראשונים הערנות מתאפיינת בהרגשת רעב ולאחר האכלה התינוק יירדם שוב.

אז מתי תינוק ישן כבר לילה שלם?
יכולתו של תינוק לישון נובעת ממנגנון פנימי, כאשר למרות הדמיון, לכל תינוק צרכי שינה שונים. אמנם חלומו של כל הורה מתחיל הוא לישון לילה שלם אך ברגע שנבין את ההגדרה של תינוקנו למונח לילה שלם נבין שהשאיפה אינה ראלית גם אם התינוק של השכנה ישן הרבה יותר מתינוקנו.

תינוקות שנולדו במועד הטבעי הצפוי, אינם ישנים לילה שלם. תינוק עד גיל 6 חודשים יכול ואף צריך, להתעורר פעמיים – שלוש בלילה לאכול ומגיל שישה חודשים עד גיל שנה הוא אמור להתעורר למטרה זו פעם או פעמיים בלילה.
בחודשי חייו הראשונים, תינוק ישן בממוצע כשני שליש מהיממה, כלומר כ- 15-16 שעות. זמן כל מחזור שינה הוא בין שעתיים לארבע שעות וזמן הערות הוא בין שעה לשעתיים. מנגנון התעוררות אצל תינוק בריא שנולד במועד קשור לרעב: התינוק בדרך כלל מתעורר מרעב ונרדם שוב לאחר שאכל. ככל שהתינוק גדל, שנתו מתרכזת יותר ויותר לשעות הלילה, זהו תהליך ביולוגי וחברתי נרכש.

בגיל שישה חודשים נצפה מהתינוק שיישן מחצית מהיממה, נצפה שפרק הזמן הארוך ביותר ימשך כחמש שעות ובנוסף שיישן פעמיים במשך היום למשך שעתיים עד ארבע שעות בכל פעם.

האם להעיר או לא להעיר תינוק ישן במשך היום?
זוהי כמובן שאלת מליון הדולר. התשובה של רבים מהעוסקים בתחום ייעוץ שינה לתינוקות היא, שמאחר שניתן לצפות מתינוק לפתוח פער של חמש שעות שינה רצופות פעם אחת ביממה, כדאי לעשות מאמץ ולהרגילו לפתוח את הפער הזה בלילה, גם אם זה אומר להעיר אותו ביום.
פגים באופן זמני יהיו בעלי דפוסי שינה שונים מתינוקות שנולדו במועד. אצל פגים נצפה לדפוסי שינה וערות פחות בשלים. הדבר נובע מאי בשלות של מרכז בקרת השינה במוח ומתאפיין במחזורי שינה קצרים יותר ובשנת חלום קצרה יותר. הפגים ממשיכים את שלב ההבשלה וגיבוש הדפוסים מחוץ לרחם.

שינה של תינוקות וגנטיקה (אפשר סופסוף להאשים את אבא)
מחקרים מראים כי דפוסי שינה הבסיסיים הם מולדים ופעמים רבות דומים לדפוסי השינה של אחד מבני הזוג. נמצא כי דפוסי שינה של תינוקות דומים לאלה של הוריהם ולכן אם אתם ציפורי לילה או ששנתכם מסתיימת עם קריאת התרנגול, יש סיכוי רב שילדכם ירש זאת מכם.

בכל מקרה, ללא קשר לטמפרמנט ולתורשה, במהלך החודשים הראשונים לחיים מרבית התינוקות נעזרים בהוריהם בתהליך ההרדמות. בשלב זה, שבו המערכת הפיזיולוגית שמשפיעה על תהליכי השינה והערות של התינוק אינה מפותחת מספיק, ישנה חשיבות רבה ליכולת של ההורה להתאים את עצמו לצרכי השינה של התינוק, להרגיע ולווסת אותו.

הכמיהה ללילה שלם – מה יהיה עם שנת התינוק בלילה?
בסופו של דבר בין גיל חצי שנה לגיל שנה מתגבש דפוס שינה המזכיר יותר ויותר שנת מבוגרים, הן מבחינת משך השינה הרצופה והן מבחינת טיב ואיכות השינה. ניתן לומר בביטחון ניכר, כי תינוק שלמד להרדם בעצמו ברכות כשהוא בטוח שינתן מענה לצרכיו הפיזיים והנפשיים, הוא תינוק שיסגל הרגלי שינה טובים לקראת סוף שנת חייו הראשונה.

שתהייה לכולכם שינה טובה.

צוות ייעוץ הרגלי שינה לתינוקות – מרכז אמא אדמה

כתבות נוספות

תיקון חווית לידה


קורס דולות לאחר לידה


מיילדת

מיילדת – מיילדות ברוכות הבאות אל דף מיילדת – מתחם המיילדות באתר אמא אדמה – הריון, לידה והורות. באתר אמא אדמה יש מקום לכולן, יש פינות,


    השאר תגובה

    03-3810022

    רחוב הבנים 14, כניסה ב’, הוד השרון





    ©All rights reserved to Ema Adama
    לימודי NLP