סוכרת הריונית – סכרת הריון
סוכרת הריונית היא תופעה של אי סבילות לסוכר (גלוקוז) שמתחילה או מתגלה במהלך ההריון. הריון מאופיין בעמידות לאינסולין, הורמון שתפקידו להכניס את הגלוקוז לתאים. תאי הגוף אינם מגיבים לאינסולין, וכתגובה לכך מוגברת הפרשת ההורמון. העמידות לאינסולין מתחילה בדרך כלל בטרימסטר השני ומתמשכת עד סוף ההריון. הסיבה העיקרית לעמידות זו היא הפרשת הורמונים נוגדי אינסולין על ידי השליה: פרוגסטרון, קורטיזול, פרולקטין והורמון הגדילה.
אצל נשים עם סוכרת הריונית העמידות לאינסולין גדולה יותר, ובמקביל העלייה בהפרשת האינסולין אצלן קטנה יותר. חוסר האיזון בטיפול בגלוקוז מתבטא ברמות גבוהות של סוכר בדם.
סוכרת הריונית היא תופעה שכיחה יחסית, וסובלות ממנה כ-5% מהנשים במהלך ההריון. לרוב, עם סיום ההריון, הסוכרת נעלמת.
סוכרת ההריון מתגלה בין השבוע ה- 24 לשבוע ה- 28 להריון באמצעות בדיקת סקר לסוכרת GCT
Challenge Test Glucose.
בבדיקה זו (ללא צום), האישה שותה 50 גרם גלוקוז ולאחר שעה ללא מאמץ גופני נמדדת רמת הסוכר בדם.
* ערך נמוך מ- 140 מיליגרם גלוקוז לדציליטר דם הינו ערך תקין.
* ערך בין 140 ל- 200 – האישה מוגדרת בקבוצת סיכון, והיא נדרשת לעשות העמסת סוכר של 100 גר` גלוקוז
* ערך מעל 200 מיליגרם לדציליטר- האישה מוגדרת כסובלת מסוכרת הריונית ואין צורך בהעמסת הסוכר.
בבדיקת העמסת הסוכר של 100 גרם, נמדדת רמת הסוכר בדם בצום, שעה לאחר שתיית 100 גרם גלוקוז, וכן שעתיים ושלוש שעות לאחריה.
על פי האגודה הישראלית לסוכרת הערכים התקינים הם:
בצום- 95 ומטה מיליגרם לדציליטר
אחרי שעה- 180 מיליגרם לדציליטר
אחרי שעתיים- 155 מיליגרם לדציליטר
אחרי שלוש שעות- 140 מיליגרם לדציליטר
סוכרת מאובחנת על פי 2 ערכים מעל הערכים התקינים הנ”ל.
למצב של סוכרת הריון שאינה מאוזנת עלולים להיות סיכונים, הנובעים בעיקרם ממשקל עובר גדול יחסית לגיל ההריון. הגידול המואץ של העובר נובע עקב הפרשה מוגברת של אינסולין אצל העובר, כתגובה לכמויות הסוכר הגבוהות העוברות מדם האמא אליו. גודל העובר עלול להקשות על לידה ווגינאלית ועל כן יש סיכון לחוסר התקדמות בלידה, פרע כתפיים (מצב בו במהלך הלידה הכתפיים “נתקעות” בתעלת הלידה, ויש קושי בחילוצן) ועלייה בצורך בלידה מכשירנית או בניתוח קיסרי. ומכאן שלידה של תינוק לאמא סוכרתית מוגדרת לידה בסיכון גבוה. סיכון נוסף במצב של סוכרת הריונית שאינה מאוזנת הוא נפילת רמת הסוכר בדמו של התינוק לאחר הלידה בגלל רמות אינסולין גבוהות בדמו. בסוכרת הריון שאינה מאוזנת עלולה להתרחש האטה בקצב בשלות הריאות של העובר, ולכן בלידה מוקדמת עלולים להיווצר סיבוכי נשימה אצל התינוק.
סיבוכים ארוכי טווח לתינוק כוללים סיכון מוגבר לסוכרת ולהשמנה.
סיבוכים אצל האמא עשויים לכלול יתר לחץ דם, רעלת הריון ושכיחות גבוהה יותר של ניתוחים קיסריים. בנוסף, נשים עם סוכרת הריונית הן בסיכון גבוה יותר לפתח סוכרת מסוג 2 בהמשך חייהן.
שמירה על איזון רמות הסוכר תמזער את סיכוני הסוכרת ולפיכך נשים מאוזנות יכולות לצפות למהלך הריון תקין בדיוק כמו נשים ללא סוכרת. ומכאן חשיבות הטיפול התזונתי.
אישה אשר מאובחנת כסובלת מסוכרת הריון צריכה להקפיד על תפריט מתאים על מנת לאזן את רמות הסוכר בדמה.
מטרת הטיפול התזונתי לספק תזונה נאותה לאם ולעובר, לשמור על עלייה רצויה במשקל ועל רמות גלוקוז תקינות ולמנוע הופעת קטונים העלולים להזיק לעובר.
רמות גלוקוז תקינות הן: גלוקוז בצום נמוך מ- 95 מ”ג לד”ל, שעה לאחר ארוחה – נמוך מ- 140, שעתיים לאחר ארוחה- נמוך מ- 120.
לעיתים גם הקפדה על דיאטה לא תוכל להספיק לאזן את הסוכר ויהיה צורך בטיפול באינסולין. הטיפול באינסולין ייקבע על פי איזון רמות הגלוקוז אצל האם ו/או בדיקות גדילה של העובר.
אישה בעלת סוכרת הריון צריכה לפנות לדיאטנית להתאמת תפריט אישי. במהלך הטיפול הדיאטנית תקבע את כמות הקלוריות המומלצת ליום ואת העליה במשקל המומלצת למשך ההריון. נתונים אלה ייקבעו לפי משקל האישה לפני הכניסה להריון שיעיד האם היא התחילה את ההריון במצב של תת משקל, משקל תקין, עודף משקל או השמנה.
הרכב הדיאטה צריך לכלול 35%-40% פחמימות בלבד (לעומת %50-60 פחמימות בדיאטה רגילה), 20-25% חלבונים ו- 35-40% שומנים.
מומלץ לחלק את המזון ל 3 ארוחות עיקריות ול-3 ארוחות ביניים, ובמקביל להקפיד גם על חלוקת הפחמימות במהלך היום, כאשר כמות הפחמימות בשעות הבוקר קטנה יחסית (בשעות הבוקר מופרשים הורמונים אשר גורמים לעליית רמות הסוכר בדם) ועיקר הפחמימות מתרכזות לקראת הלילה, לקראת צום הלילה.
דוגמה: בדיאטה בת 1800 קלוריות, יש לצרוך כ- 180 גרם פחמימות ביום, לפי החלוקה הבאה:
8:00 ארוחת בוקר – 18 גרם פחמימות (למשל פרוסת לחם עם גבינה וירקות)
10:30 ארוחת ביניים – 9 גרם פחמימות (למשל פרי קטן ומספר שקדים)
13:00 ארוחת צהריים – 55 גרם פחמימות (מנה בשרית, מרק ירקות, כוס וחצי אורז, פסטה או קטניות, סלט ירקות, פרי קטן)
15:00 ארוחת ביניים 18 גרם פחמימות (פרוסת לחם + כף אבוקדו)
17:00 ארוחת ביניים 9 גרם פחמימות
20:00 ארוחת ערב 55 גרם פחמימות
23:00 ארוחת לילה 18 גרם פחמימות
במצבי סוכרת מומלץ לצרוך מזונות עם אינדקס גליקמי נמוך, העוברים עיכול וספיגה איטיים, וגורמים בעקבות אכילתם לעליה מתונה ואיטית ברמות הגלוקוז בדם (כגון קטניות ודגנים מלאים) ולהימנע ממזונות בעלי ערך גליקמי גבוה, הנעכלים ונספגים במהירות וגורמים לעלייה חדה ומהירה ברמות הגלוקוז בדם בעקבות אכילתם (כגון לחם לבן, תפוחי אדמה, קורנפלקס, שתיה מתוקה).
חשוב לגוון את התפריט תוך שמירה על כמות הפחמימות והקלוריות המומלצת. הגיוון מתאפשר באמצעות שיטת ספירת פחמימות לפי קבוצות המזון. בנוסף, חשוב לעקוב אחר שינוי ברמות הסוכר ולעשות שינויים בתפריט במידת הצורך.
פעילות גופנית מומלצת לכל סוגי הסוכרת. אם הגוף אינו רגיל לפעילות גופנית עוד מלפני ההריון, אי אפשר לקראת סופו להתחיל בפעילות נמרצת, אך בהחלט מומלצת שחייה או הליכה בקצב מתון כחצי שעה כל יום.
אישה שאובחנה כבעלת סוכרת הריונית, צריכה להיות במעקב צמוד של צוות רב מקצועי.
מעקב לאחר הלידה-
מומלצת בדיקת רמות הגלוקוז בדם 6 שבועות לאחר הלידה, ובהמשך מדי 3 שנים.
במרבית מקרי סוכרת הריון, רמות הגלוקוז שבות להיות תקינות תוך יומיים לאחר הלידה. יחד עם זאת, מאחר והסוכרת עלולה לחזור גם בהריונות הבאים, וקיים סיכון לפתח סוכרת סוג 2 (לא הריונית) בעתיד, יש להקפיד על אורח חיים בריא לאחר הלידה, ובמיוחד לשמור על משקל תקין, תזונה בריאה ופעילות גופנית.
הריון נעים מעצים ומרגש!!!!
מאת נגה סנדלון – דיאטנית קלינית