חזרה
עיסוי פרינאום

שימוש באפי נו – עיסוי הפרינאום – Perineum – מכשיר אפי נו – עיסוי פרינאום או אפי נו?


יחתכו או לא יחתכו את הפרינאום?


זו אחת השאלות המטרידות ביותר נשים הרות לקראת הלידה המתקרבת. לא פעם אני שומעת נשים בקורס הכנה ללידה שאומרות: “אני מפחדת מהחיתוך יותר מאשר מהכאבים של הלידה עצמה”. איכשהו, על אף הכאבים, ההתכווצויות והקשיים, תהליך הלידה נתפש כמשהו טבעי וסביר, בעוד שהאפשרות של חיתוך רקמה בריאה וחיה, באזור כל כך עדין ורגיש איננה נתפשת ככזאת.
אנחנו כמובן מדברות על “חיתוך החיץ” (אפיזיוטומיה), הנעשה לעיתים במהלך הלידה בין הנרתיק לפי הטבעת (איזור הפרינאום) של היולדת.

בניגוד למה שהיה מקובל בעבר, משרד הבריאות הוציא הנחייה לפיה יש להימנע ככל האפשר מחיתוך הפרינאום, במטרה לשמור עד כמה שניתן על שרירי רצפת האגן והדבר נעשה רק אם אין ברירה אחרת. הצורך בחיתוך נקבע ממש ברגע האחרון, כאשר ראש התינוק מבצבץ החוצה והפרינאום נמתח מאד. הקריטריונים הקובעים את הצורך הזה קשורים בגודל התינוק, במבנה גוף האישה, במספר הלידות שלה והאם מתבצעת התערבות מכשירנית אחרת, כמו ואקום או מלקחיים.

כיצד ניתן לנסות ולמנוע את חיתוך הפרינאום?

  1. תרגילי גמישות והרפיה –
    מומלץ להשתתף בשיעורי יוגה לנשים בהריון (בד”כ החל משבוע 12 להריון ואילך) או התעמלות לנשים בהריון,
    לתרגל רוטציות של האגן ממש כמו בריקודי בטן, כיווצים והרפיות של השרירים הטבעתיים והארכת שרירי הירכיים.
  2.  עיסוי פרינאום –
    משבוע 36 להריון כדאי לעסות את הפרינאום כמעט בכל יום, בעזרת שתי אצבעות ובעזרת שמן עדין ומתאים.
    העיסוי נעשה בפתח הנרתיק, תוך כדי הפעלת  לחץ על רצפת הנרתיק ותוך כדי תנועה מצד לצד, יחד עם לחיצה כלפי מטה.
    בן הזוג יכול כמובן לעזור בעיסוי הפרינאום.
    כדאי להביא שמן  עיסוי פרינאום לחדר הלידה, לשימוש המיילדת בזמן הלידה.
    אין לעסות כאשר יש פטריה, דלקת או צריבה.
  3. אימון בעזרת “אפי-נו”–
    בעזרת מאמן לידה (בלון) מכני הניתן לניפוח באופן ידני, אפשר לתרגל את שרירי הנרתיק לגמישות.
    גם אימון זה נעשה משבוע 36 ובתרגול יומיומי. בעזרת ניפוח הבלון, האישה מתרגלת ללחוץ ולחלץ בכוחות שריריה את הבלון החוצה, כהדמיה למה שיקרה בלידה. (ניתן לראות בקישור פרטים בדבר אפשרות קניה של אפי נו וכן הסברים נוספים אודותיו בהמשך).

לסיכום, כדאי ורצוי לנסות למנוע את חיתוך החיץ ולכן עשו וגם עסו, כל מה שביכולתכן לשם כך, אך קחו בחשבון שלא הכול בידיכן ולפעמים אין ברירה – חייבים לחתוך. כשהדבר קורה, הוא נעשה עפ”י רוב בהרדמה מקומית, או ממילא תחת השפעת האפידורל. בכל מקרה אני מאמינה שכשתתבוננו ב”מתנה” שיצאה מהמקום הזה – הדבר יקל בוודאי גם על הכאבים.
מאחלת לכן לידה פחותת כאבים ככל שניתן.

שרי קרוכמל – מיילדת מוסמכת, מנהלת מרכז אמא אדמה
המרכז להריון, לידה והורות בהוד השרון

הוראות שימוש באפי נו
בקישורים הבאים תמצאו הוראות לשימוש במאמן לידה אפי נו משני הדגמים הקיימים בארץ:
הוראות שימוש אפי נו דגם דלפין פלוס (כולל מד לחץ)

הוראות שימוש אפי נו דגם דלפין (ללא מד לחץ)

ואם כבר באופן השימוש באפי-נו עסקינן, הנה רשימת שאלות נפוצות במיוחד העוסקות במאמן הלידה, עליהן משיבה רותי קרני הורוביץ, מדריכת הכנה ללידה, שותפתה של המיילדת אילנה שמש בחברת אפי נו ישראל יבואנית מכשירי אפי-נו לישראל:


האם השימוש באפי-נו כואב?

לא. השימוש אינו נעים, והוא בהחלט מאתגר את גופך, אך אינו אמור לגרום כאב וליתר דיוק – אסור להשתמש במכשיר אפי נו בצורה מכאיבה! עם זאת, עליך לזכור שהלידה אינה אירוע שגרתי, וההכנה אליו כרוכה בהיחשפות לתחושות חדשות של מתיחה ולחץ על רקמות רצפת האגן. האימון היעיל ביותר מתרחש כשהבלון גורם ‘מתיחה סב-מקסימלית’. כלומר, ‘צעד’ אחד אחורנית מהמקום שבו הרגשת את מקסימום המתיחה שאתיכולה לשאת ללא כאב.

האם בלון האפי-נו עלול לגרום לי נזק כלשהו?
בשימוש נכון, על פי ההוראות, אין שום סכנות או תופעות לוואי.
האם הנרתיק יחזור לקדמותו לאחר התרגול? האם השימוש בבלון מרחיב את הנרתיק?
כשם שאישה לאחר קיום יחסי מין לא תחזור להיות בתולה, כך לאחר לידה הנרתיק והחיץ לעולם לא יחזרו למצבם הקודם שמלפני הלידה. מחקר שנערך גילה כי האימון באפי-נו כהכנה ללידה קיצר את השלב השני של הלידה – שלב הלחיצות. ידוע ששלב לחיצות ממושך הוא גורם הנזק העיקרי לרצפת האגן, כך שהמניעה של לחיצות ממושכות תורמת להגנה על רצפת אגן חזקה. כ”כ מונע התרגול קרעים, חתך, תפרים וצלקות הגורמים לעיוותים במראה ובתפקוד הנרתיק. לאחר הלידה חשוב במיוחד לתרגל את רצפת האגן באמצעות האפי-נו לחיזוק שרירי הנרתיק ולחזרה מהירה לתפקוד תקין של רצפת האגן.

האם הבלון עלול להתפוצץ?
בעת תרגול באפי נו רצוי להסיר טבעות, צמידים או גופים חדים אחרים שעלולים לפגוע בבלון הסיליקון. בנוסף, לפני כל תרגול רצוי לוודא על ידי ניפוח הבלון כי הוא שלם. אין להשתמש בשמנים כלשהם לצורך סיכוך הבלון אלא רק בג’ל על בסיס מים. למרות כל זאת, כחצי אחוז מהמכשירים נקרעים בעת התרגול ואז החברה מחליפה אותם. בכל מקרה, אם הבלון “מתפוצץ” בעת התרגול, יוצא ממנו אויר מה שגורם לו להיות קטן יותר, כך שאין סכנה שהוא יפגע באיברים פנימיים.

אם בלידה הקודמת חתכו אותי או שנקרעתי, האם כדאי לי להשתמש באפי-נו עתה, לקראת לידה חוזרת?
בהחלט כן. אם נחתכת בלידה הקודמת, רקמת הצלקת שנותרה היא נוקשה מסביבתה וגמישה פחות. האימון בבלון האפי-נו הנו הדרך הטובה ביותר להגמיש את הרקמה הצלקתית ולמנוע קרעים או חתך בלידה הבאה. גם קרע ספונטני מעיד שהפתח לא היה גמיש דיו בלידה הקודמת כדי להמתח מבלי להקרע כך שהשימוש במכשיר רצוי ומומלץ ביותר עבורך.

ואם ילדתי בפעם הקודמת ללא תפרים, האם יש צורך לתרגל באפי-נו לפני לידה חוזרת?
לרוב אין צורך, אלא אם כן התינוק הנוכחי אמור לשקול ביותר מחצי קילוגרם מהתינוק הקודם. עם זאת, אימון יכול בהחלט לסייע לך להתכונן גם ללידה החוזרת. האימון ממקד אותך ביכולת להרפות את רצפת האגן ולשחרר אותה בעת יציאת התינוק, ולהפיג חרדות שלעיתים הן גדולות דווקא לקראת לידה חוזרת. ובכל מקרה, אין מניעה לתרגל. חשוב לזכור גם שככל שעולה מספר הלידות כך חשוב לתרגל את רצפת האגן לאחר הלידה (אימון רצפת האגן אפשרי במכשיר האפי-נו דלפין פלוס הכולל מד-לחץ).

למה משמש מד הלחץ?
מד הלחץ בדגם דלפין פלוס משמש למדידת לחץ האויר שבתוך הבלון. לחץ האויר שבתוך הבלון מושפע משני פרמטרים עיקריים: לחץ האויר שבתוך הבלון עצמו, והלחץ החיצוני שמופעל מבחוץ על הבלון על ידי שריריי רצפת האגן. מדידת הלחץ מאפשרת חיווי יחסי על מצב הטונוס (מתח) של שריר רצפת האגן. חיווי זה מאפשר הערכה של תהליך הרפיה ברצפת האגן בעת הגדלת הבלון, הערכה של עוצמת עבודת השריר בעת האימון האקטיבי של חיזוק רצפת האגן לפני הלידה, ובאימונים לחיזוק רצפת האגן ולשיקומה לאחר הלידה.

למה משמש החיווי של מד הלחץ באימון שלקראת הלידה?
באימון ההכנה ללידה, החיווי חשוב במיוחד כדי לאתר הרפיה של שריר פתח הנרתיק. הרפיה זו מאפשרת בדרך כלל מתן ‘אור ירוק’ להגברת העומס, כמובן עד גבול התחושה הנוחה, ובשום אופן לא עד להגעה לדרגת כאב.

האם מד הלחץ מראה את היקף הבלון?

לא. הדרך היחידה למדוד את היקף הבלון היא בצורה מכנית. כשהבלון מוצא מפתח הנרתיק לאחר האימון, יש למדוד אותו בסרט מידה גמיש של תופרת או באמצעות חוט, אותו יש להניח ישר על סרגל מדידה. כ”כ מצורפת להוראות אמת מידה להערכת קוטר הבלון. ניתן להניח את הבלון המנופח על הסרגל ולקבל הערכה של הקוטר שלו. סרגל תרגום נוסף ‘מתרגם’ את הקוטר להיקף, וכך תוכלי ללמוד על היקף הבלון שהצלחת ‘ללדת‘ באימון ספציפי.

האם אפשר לקנות מכשיר אפי-נו מיד-שניה או לקבל אותו במתנה או בהשאלה לאחר שנעשהבו שימוש?
לא. אסור! מכשיר האפי-נו הנו מכשיר רפואי שאינו ניתן לעיקור ולסטריליזציה, ולכן הוא מסוכן בהעברה מאשה לאשה. מזהמים שונים עלולים לעבור באמצעות הבלון מאדם לאדם ולגרום זיהומים מסוכנים לך ולעוברך. כ”כ האחריות למוצר חלה אך ורק על מכשיר שנקנה על-ידי משתמשת אחת ותקף לשימוש האישי שלה בלבד. היו מקרים בהם נשים עטפו את הבלון בקונדום, אך עקב הניפוח הקונדום נקרע והאישה נחשפה לסכנת הדבקות בזיהומים.

האם ניתן להשתמש באפי-נו במצג עכוז?
מצג עכוז לכשעצמו אינו מהווה קונטראינדיקציה לשימוש באפי-נו, אולם אין להשתמש באפי-נו במקרים בהם אין אפשרות ללידה ווגינאלית. המגמה העולמית וגם בישראל בקרב צוותים רפואיים היא להמנע מלידות וגינליות במצג זה, ולכן הסיכוי ללידה וגינלית במצג זה מועטה. עם זאת, כדאי מאד להיות במעקב צמוד של מיילדת או לבקש בדיקת אולטרסאונד לקראת השבוע ה-37. ברוב המקרים תינוקות מתהפכים למצג תקין – מצג ראש, ואז כדאי ורצוי להשתמש באפי-נו ללא כל בעיה.

מתי עלי להתחיל באימונים?
הוראות היצרן ממליצות על שלושה שבועות אחורה ממועד הלידה, כמתאימים לקיום האימונים, כלומר החל בשבוע ה-37. לפי המחקר, נדרש רצף של 11 אימונים כדי להשיג תועלת אפקטיבית של המכשיר. אנו ממליצות בחום שהמכשיר יהיה ברשותך מהשבוע ה-36, כדי להבטיח שיש בידיך הדגם שאת רוצה, כדי להמנע מחוסר מלאי (נדיר אך אפשרי), וכדי להתחיל להכיר אותו ולהתרגל אליו.

איך אדע שאני מתאמנת נכון?
הסימן האמין ביותר לאימון נכון הוא התקדמות שיטתית לפי ההוראות. אם תקפידי על הוראות השימוש תחווי התקדמות איטית אך בטוחה ותוכלי להיווכח בהגדלה מדידה של הבלון מאימון לאימון. אם מסיבה כלשהי אינך בטוחה שאת מתאמנת נכון, את מוזמנת להרים טלפון לשירות התמיכה הטלפוני שאנו מציעות בכל יום בין השעות 10:00-20:00 בטלפונים 08-9231719 אילנה 03-5222427 רותי

האם צריך להתאמן כל יום?
כן. רצוי להתאמן כל יום החל משלושה שבועות אחורה ממועד הלידה המשוער. האימון יום אחר יום חשוב להתקדמות, ובהתחשב בעובדה שאיש אינו יכול לנבא במדויק את יום הלידה בפועל, חבל להפסיד את ההזדמנות. זכרי, אופן הלידההראשונה שלך ישפיע על כל הלידות הבאות ועל רצפת האגן שלך בעתיד.

כמה זמן צריך להתאמן בכל יום?
הוראות היצרן מדברות על סה”כ אימון של 20 דקות ביום. מתוכן, 10 דקות מוקדשות לחיזוק שריריי רצפת האגן, ו-10 דקות אימון מוקדשות להגמשה.

האם צריך להשתמש בשמן או בחומר סיכה אחר כדי להקל על האימון?
אין להשתמש בשמנים מכל סוג (אתריים, שמני בסיס, שמנים טבעיים או שמן מינרלי וכו’) בשום מקרה עם הבלון. ניתן להשתמש בחמרי סיכה על בסיס מים, דוגמת ג’ל KY ודומים. אופן ההגבה של הגוף על החדרת הבלון שונה מאשה לאשה כך שייתכן שתזדקקי לג’ל וייתכן שלא. (פרטים נוספים אודות ג’ל סיכוך KY על בסיס מים תוצרת ג’ונסון אנד ג’ונסון, אותו ניתן לקנות באמא אדמה הוד השרון).

מהו קצב ההתקדמות האופטימלי?
ככל שמתקדמים – כך עולה מעט רמת הקושי, אם כי היא גם אינה אחידה בין הנשים, וצפויות האטות כלשהן בהתקדמות סביב 27 ס”מ ושוב סביב 30 ס”מ.

מהי תדירות השימוש המומלצת בבלון, האם רצוי להתאמן באפי-נו מדי יום?
כן, האימון בבלון האפי-נו הנו על בסיס יומי. לפי המחקר הקליני שערך היצרן רצף של 11 אימונים יומיים משיג שינוי המתבטא בתוצאות הלידה. דילוג על ימי אימונים יקרים הוא לקיחת סיכון מיותר. אחוז לא מבוטל מהנשים יולד לפני מועד הלידה המשוער. נסי שלא להחמיץ יום אימונים לאחר השבוע ה-37 ועד הגעה להיקף המבוקש של 32 ס”מ.

האם השימוש באפי-נו יכול להתחיל תהליך של לידה?
בשימוש נכון מגיע בלון האפי-נו עד אמצע הנרתיק בלבד ואינו נוגע כלל בצוואר הרחם. כדי שיתקיימו התנאים להתחלת לידה צריך צוואר הרחם להתרכך ולהיפתח. הבלון אינו גורם אם כן לתחילתם של צירים. עם זאת במקרה שהרופא אסר עליך לקיים יחסי מין מלאים מסיבה כלשהי (צירים מוקדמים, שמירה, אי ספיקת צוואר הרחם וכו’), יש חשש בשימוש בבלון ולכן אין להתאמן בו.

האם יש צורך בעיסוי פרינאום בנוסף על האימון בבלון?
לא. עיסוי הפרינאום מטפל בחלק התחתון בלבד של הנרתיק, באזור החיץ בין הנקבים, ואילו האימון בבלון האפי-נו, מטפל בכל ההיקף של פתח הנרתיק. ראש התינוק הוא עגול, בדומה לבלון האפי-נו כך שהאימון בו מספיק בהחלט. עם זאת , אין מניעה מלבצע את העיסוי במקביל לשימוש באפי- נו. עם זאת, מאחר שהשימוש בשמנים בעת עיסוי פרינאום נפוץ, הזהרי שלא יהיה מגע בין הבלון ובין השמן.

מהו סוג האחריות שיש על המכשיר?
אחריות מלאה עד שנתיים מיום הקניה בהצגת חשבונית מקורית. תוקף התפוגה של המכשיר מצוין בסמוך למשאבת היד ועל צדה החיצוני התחתון של קופסת האריזה המקורית שבה נרכש.

האם לאפי-נו יש השפעה על חיי המין?
תרגול באפי-נו יכול לשפר ולסייע בשמירה על חיי המין משום שהוא מונע קרעים, חתכים ותפרים שהם הגורם העיקרי לכאבים אחרי לידה. בנוסף, התרגול לחיזוק שרירי רצפת האגן משפר את ההנאה מקיום יחסים, הן עבור האישה והן עבור הגבר.

האם השימוש במכשיר יכול לעזור במקרים של וסטיבוליטיס או וגיניסמוס?
מקרים רבים של וסטיבוליטיס מראים הטבה לאחר לידה, כפי הנראה בעקבות מתיחת אזור החיץ. לכן, ישנם רופאים ופיסיוטרפיסטיות אשר מעלים תקווה שהאפי- נו יעזור בטיפול גם במכאובי הווסטיבוליטיס שכן המתיחה מדמה לידה. גם במקרים של וגיניסמוס ניתן לתרגל הרפיה וחדירה בשליטת האישה, מה שעשוי להשפיע לטובה על המצב ולהביא לשיפור גם בקיום יחסי מין. כיום, עדיין לא נעשו מחקרים בנושא אך הדיווחים בעל-פה מעודדים וניתן לדבר כיום על מקרים רבים בהם חלה הטבה משמעותית בעקבות השימוש באפי-נו.

כתבות נוספות

מיילדת

מיילדת – מיילדות ברוכות הבאות אל דף מיילדת – מתחם המיילדות באתר אמא אדמה – הריון, לידה והורות. באתר אמא אדמה יש מקום לכולן, יש פינות,


שרי קרוכמל

לפני “אודות”, נתחיל ב”תולדות”… הקשר הראשון שלי עם עולם הרפואה והבריאות החל  בצבא. קורס חובשות, קורס חובשים תעופתיים ושרות כחובשת


קורס דולות לאחר לידה


    השאר תגובה

    03-3810022

    רחוב הבנים 14, כניסה ב’, הוד השרון





    ©All rights reserved to Ema Adama
    לימודי NLP | קידום אתרים