ליווי התפתחותי – חשיבות שכיבה על הבטן אצל תינוקות
במאמר אודות “מוות בעריסה”, עסקנו בין היתר בהמלצה שלא לאפשר לתינוקות לישון על הבטן, מחשש לאירועים כאלה. כאן נעסוק דווקא בחשיבות השכיבה על הבטן, אבל בזמן העירות של התינוק והוריו.
על שכיבה על הבטן ותרגילים לשיפורה, מסבירה דבי גרוס-דולב, מנחת סדנאות ליווי התפתחותי – חוגי התפתחות תינוקות, מדריכה מוסמכת להתפתחות תינוקות בשיטת “צעד ראשון” ותחומים נוספים של מוסיקה ותנועה לטף:
בזמן ההיריון העובר נמצא ברחם ב”תנוחה עוברית” שהיא כמעין שבלול, כששרירי הגב שלו ארוכים ושרירי בטנו רפויים. הוא איננו צריך עדיין להתמודד עם כוח הכבידה ועם משקלו העצמי, שכן הוא “שוחה” במי השפיר. לאחר צאתו לאוויר העולם, שואף גופו לחזור אל התנוחה המוכרת לו מרחם אימו וניתן לראות זאת בנקל, כאשר מניחים תינוק על ביטנו והוא ממהר לקפל את רגליו אל ביטנו ולהרים את ישבנו אל על…
שכיבה על הגב רוב שעות היום, בעצם איננה טבעית לתינוק מבחינה פיזיולוגית, שכן שרירי גבו ובטנו מכווצים, בית החזה שלו פתוח לרווחה, ידיו פרוסות לצדדים והוא חשוף לכל גירוי של אור, קול וכו’.
כשאנו מניחים תינוק על הבטן, אנו גורמים לו לחוש מוגן ובטוח ומאפשרים מנוחה והרפיה לשרירי הגב, הבטן והחזה, המאומצים מהחזקת הגוף (מאותה סיבה תינוקות בדרך כלל אוהבים להיות “מעורסלים” במנשא שבו הם מרגישים מוגנים).
מעבר לכך לשכיבה על הבטן נודעת חשיבות רבה, שכן היא מהווה את הבסיס להמשך ההתפתחות המוטורית וככל שנקדים ונשכיב את התינוק על הבטן, כך תנוחה זו תהיה מוכרת לו יותר ואף נוחה.
להלן כמה מהתרגילים הנלמדים בסדנאות ליווי התפתחותי, אך ניתן לבצעם בזהירות גם על פי התיאור המילולי:
תנוחת ערסול – מחזיקים את התינוק כאשר ראשו מונח על אמת ידינו האחת, והיד השנייה נמצאת מתחת לברכיו. כך אנו למעשה מכדררים ומכניסים אותו לתנוחה העוברית המוכרת לו.
שימוש במנשא – כאשר התינוק נישא בתנוחת ערסול על ידי ההורה, נוספת גם התנועה להרפיית שריריו.
עיסוי בית החזה – כשהתינוק שוכב על הגב, רגליו ואגנו מורמים, טופחים עם ידינו על בית החזה שלו ומעסים אותו, מגרים בעזרת פינו ומנשקים אותו.
הרפיית השכמות – התינוק על בטנו (עדיף עם לבוש קל ובטמפרטורה מתאימה, אפילו ערום) ומתחילים לטפוח על אזור השכמות, טפיחות קלות שמתחזקות לאט. כדאי גם לעסות עם שמן תינוקות את אזור השכמות.
גרוי עמוד השדרה – בזמן שהתינוק על הבטן, מעבירים את האצבעות בטפיחות קלות לכל אורך עמוד השדרה עד אמצע הישבן.
ככל שנתרגל יותר, כך נראה התקדמות ונינוחות גדולה יותר אצל התינוק בשכיבה על הבטן. התרגילים אינם חייבים להתבצע ברציפות, אך מומלץ שמשך התרגול היומי הכולל, יהיה כשעה.
בהנאה לכם ולתינוקכם.
לפרטים אודות סדנאות ליווי התפתחותי – התפתחות תינוקות באמא אדמה הוד השרון,
הקליקו – ליווי התפתחותי בהוד השרון