חזרה
תזונת תינוקות – מעבר למוצקים

מעבר למוצקים – טיפים, מתכונים, המלצות.

החלטה על מעבר למוצקים

v התינוק מראה עניין במזונות שאוכלים מסביבו

v יכולת לשבת

v בקיעת שיניים

v אובדן רפלקס הוצאת דברים החוצה בעזרת הלשון

v קשר עין-יד-פה מפותח

v מצב בריאותי תקין של התינוק (ללא התקררויות, מצב רוח לא טוב, יציאת שיניים, פריחות, אלרגיות וכו’).

v המלצת משרד הבריאות – סביב גיל חצי שנה אכילה(מוכנות מערכת העיכול וירידה במחסני ברזל) לפני זה טעימות.

במה להתחיל

פירות וירקות – אבוקדו, בטטה, דלעת, גזר (יתכן ויגרום לעצירות, יש לשים לב), קישוא, בננה, תפוח , אגס

ארוחה ראשונה

לקלף, לבשל או לאדות, לקרר ולטחון למחית חלקה. מומלץ לתת בכפית פלסטיק או סיליקון (מתכת לא נעימה לתינוק)

לתת לתינוק כשהוא רעב, אבל לא יותר מידי. לתת לו לפתוח את פיו ואז לתת לו מעט על הכפית. כל הארוחה הראשונה אמורה להיות מספר כפיות בודדות. תוך מספר שבועות ארוחה תהפוך לכ-100 גרם (בערך כמו צנצנת קטנה של גרבר).

סדר בבלגן

מתחילים עם פרי או ירק אחד, לאחר מספר ימים שרואים שאין תגובות לא רצויות (פריחות, עצירות שלשול) מוסיפים עוד פרי או ירק.

אין סיבה להתחיל רק בירקות, אומרים שזה חשוב כדי להרגיל לטעמים פחות מתוקים אך גם חלב אם הוא מתוק וזה ההרגל הבסיסי של התינוק. ניתן כמובן לערבב פירות וירקות (אבוקדו עם גזר ועוד – כיד הדמיון).

לאט, לאט ניתן להוסיף עוד ארוחות.

בגיל 7 חודשים, לאחר שיש 2 ארוחות (פרות וירקות או שילובים) ניתן לצרף גם עוף ולאחר מכן גם הודו ובשר בקר. את העוף ניתן לבשל יחד עם הירקות (“המרק”) ולרסק יחד עם הירקות למנת אוכל אחת.

ניתן להוסיף דגנים – בתחילה כאלה שלא מכילים גלוטן, ואח”כ גם כאלה שמכילים.

דגנים שלא מכילים גלוטן – אורז, גריסי פנינה (שעורה), קינואה, אמרנט, ועוד. לאחר מכן אפשר לתת חיטה.

ניתן להוסיף כבר גם קטניות – אפונה, עדשים – לבשל הרבה ולטחון או להוסיף לירקות טחונים.

בגיל 9 חודשים ניתן להוסיף מוצרי חלב (מלבד חלב פרה ניגר שאותו מוסיפים רק בגיל שנה). ניתן לתת יוגורטים וגבינות, חשוב לא להתחיל עם המעדנים המאוד ממותקים ולהתחיל עם יוגורטים לא ממותקים כלל.

עד גיל שנה מכירים לתינוק עוד ועוד מזונות, וגודל הארוחה הבסיסי מכפיל את עצמו (לבערך 180 מ”ל).

בסביבות גיל שנה ניתן לתת כבר חלב ניגר, ביצה על כל חלקיה, בוטנים, שומשום, ושקדים טחונים, דגים, פרות טרופיים, פרות הדר ותותים, אפשר גם לחשוף את התינוק לדבש.

לנסות לחשוף לממתקים כמה שיותר מאוחר. תינוק יכול ללמוד להכיר את כל הטעמים, ולשוקולד ייחשף מאוחר יותר.

מה חשוב ?

v חשוב להיות סבלניים מאוד בקשר ללכלוך, בימים חמים אפשר לאכול את הארוחה בחצר או במרפסת, אפשר לפרוס ניילונים על הרצפה וכל מה שיעזור לכם להפוך סבלנים יותר ללכלוך.

v חשוב לאפשר לתינוק לאכול את ארוחותיו יחד עם כל המשפחה.

v חשוב לא לקשר לתינוק אוכל עם נחמה.

v לא להכריח לאכול ולא להכריח לגמור מהצלחת.

v עם התינוק מכניס לפה ויורק, או זורק על הרצפה זה לא אומר שהוא לא אוהב את המאכל אלא רק שהוא מתנסה ולומד על התכונות של המאכל.

v לא להכריח לגמור הכול – להיות קשובים לרצונו של הילד.

v מחקרים הראו שיש צורך בחשיפה רבה למאכלים (עד ל-20 פעמים) כדי שהתינוק יתרגל לטעם של המזון החדש.

v עם תחילת המוצקים חשוב לתת לתינוק גם מים לשתיה.

v אם נראה שיש בעיה עם האכילה של הילד, חשוב לפנות לרופא הילדים, במקרים קשים ניתן לפנות למרפאות אכילה בבתי החולים.

הנקה ומוצקים

חשוב מאוד להמשיך להניק תוך כי הצגת המוצקים. אין שום סיבה לא לתת אפשרות לקינוח בהנקה מיד לאחר ארוחת מוצקים.

חשוב כאשר רוצים להציג מזון חדש לתת לתינוק להתנסות, ואז לחזור לשד המוכר. כך את יודעת שהוא עדיין מקבל את כל אבות המזון, תוך כדי התנסויות, ואין לחץ לאכול מוצקים מהר והרבה.

בתקופה בה התינוק נחשף למוצקים יש אפשרות שייווצרו בעיות עיכול. ההנקה תאפשר לעבור תקופה זו ביתר קלות, הן בגלל מרכיבי חלב אם שעוזרים בעיכול, והן בגלל פעולת היניקה עצמה המפעילה את השרירים הטבעתיים ועוזרת ביציאות.

לאט, לאט ובהקשבה לצרכי התינוק ניתן להוריד הנקות. אין בעיה כאשר התינוק לא מרגיש טוב ונמנע ממוצקים להחזיר אותו להנקה מרובה .

מתכונים לדוגמא

מרק לגיל 7 חודשים

גזר, קישוא, בטטה, דלעת, עוף (פולקה) – לטגן את העוף עם מעט שמן זית, לקלף ולקצוץ את הירקות לקוביות קטנות כסנטימטר (לא לעיגולים). להוסיף את הירקות אל העוף ולהוסיף מים עד כיסוי (3-4 כוסות מים), מעט מלח ולבשל עד שהירקות רכים (כ-40 דקות) לקרר עד שפושר ולטחון ללא עצמות.

תפוח עץ אפוי

גיל 7 חודשים

לוקחים מספר תפוחי עץ מסוג גרני סמיט, מוציאים את הליבה והגרעינים בעזרת סכין, לוקחים מעט ממרח תמרים, מערבבים עם חצי כפית אבקת קינמון וממלאים את ליבת התפוח. אופים כ-45 דקות או עד שהתפוחים רכים. מצננים ונותנים לאכול בכפית כשהתינוק רואה את צורת התפוח המקורית.

סלט אבוקדו

גיל 7 חודשים

¼ אבוקדו בשל ורך

מעט מיץ לימון

למעוך לערבב ולתת לתינוק מיד.

מתכונים רבים וטובים ניתן למצוא בספר טעמים ראשונים של מיכל וקסמן

ספרים נוספים מומלצים

תזונת תינוקות בעידן השפע – ד”ר ניבה שפירא

נטורופתיה – ד”ר גילית שטיינר

האינטליגנציה של התזונה – פרופ’ רם רייפן וד”ר גילה רוזן

כתבות נוספות

קורס דולות לאחר לידה


מיילדת

מיילדת – מיילדות ברוכות הבאות אל דף מיילדת – מתחם המיילדות באתר אמא אדמה – הריון, לידה והורות. באתר אמא אדמה יש מקום לכולן, יש פינות,


תיקון חווית לידה


    השאר תגובה

    03-3810022

    רחוב הבנים 14, כניסה ב’, הוד השרון





    ©All rights reserved to Ema Adama